У Ренійському районі розпочали обговорення об’єднання двох громад

У найвіддаленішому районі Одеської області розпочали обговорення процедури добровільного об’єднання територіальних громад.

12 березня Юлія Молодожен, директор Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України, а також радники ОЦРМС Оксана Гуненкова і Євгенія Генова здійснили інформаційно-консультаційні виїзди до міста Рені та села Орлівки та зустрілися з очільниками органів місцевого самоврядування та депутатами, щоб відповісти на актуальні питання реалізації реформи, вислухати думки місцевих мешканців та поділитися досвідом тих ОТГ області, які вже активно працюють.

Понад півтора роки тому Ренійська міська рада вже виступала з ініціативою утворення ОТГ з центром у Рені та надсилала відповідні пропозиції сусіднім сільським радам – Долинській і Лиманській. Втім, відповіді від цих громад тоді не надійшли, а процес об’єднання загальмував. Цього року процес вирішено активізувати:

«Ми дружно живемо з нашими сусідами і, зауважу, місто відіграє досить помітну роль у житті сільських громад: це і робочі місця, і навчання, і дозвілля. Ми знаємо про позитивний досвід об’єднаних громад, які вже утворилися з центрами у містах, і скільки важливих зрушень встигли побачити села, що стали повноправними членами таких ОТГ. Бачили досвід Балтської громади, яка дуже успішно функціонує на півночі нашої області. Маємо ми й свої пропозиції до сіл про те, що можна змінити на краще, як налагодити наше майбутнє спільне життя так, аби ніхто не лишився осторонь розвитку і не почував себе забутим. Не секрет, що наша Бессарабія здебільшого перебуває осторонь реформи децентралізації – думаю, це через те, що люди просто бояться змін і того, що може вийти недобре. Але ж уже минуло декілька років, є позитивний досвід інших громад, то скільки ж можна чекати  втрачати ресурси? В громадах уже давно пройшли етапи перебудови і реорганізації, отримали новий поштовх для розвитку і пішли далі. Чому б нам нарешті теж не піти цим второваним шляхом?» - зазначив під час зустрічі Ренійський міський голова Ігор Плєхов.

Про процедуру об’єднання і успіхи громад розповіли представники ОЦРМС, презентувавши присутнім інформаційно-аналітичне видання «Децентралізація на Одещині: підсумки 2016-2017 років», що розробили експерти Центру спільно з облдержадміністрацією та об’єднаними громадами області.

«Сьогодні важливо розуміти, наскільки готові місцеві територіальні громади до об'єднання, і, якщо таке бажання є, то наш Центр готовий допомогти зробити це із дотриманням усіх законодавчих вимог. Звертаю вашу увагу, що обов’язково слід опитати мешканців, почути їх думку і, якщо є недостатня поінформованість, так само ви можете розраховувати на нашу підтримку, зустрічі, роз’яснювальну роботу тощо», - звернула увагу присутніх директор ОЦРМС Юлія Молодожен.

Під час дискусії за участі Долинського сільського голови Віктора Готки було домовлено про надання на розгляд представників долинівських органів місцевого самоврядування розрахунків фінансової спроможності потенційної Ренійської ОТГ та, з іншого боку, пропозицій від долинівчан – ренійцям – щодо першочергових питань, які, на їх думку, слід вирішити у разі об’єднання громад. Як зазначив сільський голова, у мешканців сіл є побоювання стосовно того, чи варто об’єднуватися з містом, і це – закономірно, однак отримання достовірної і повної інформації може змінити цю ситуацію. Водночас він пообіцяв, що сесія розгляне пропозицію Ренійської міськради про об’єднання, якщо такий документ надійде повторно, та що буде розроблений порядок проведення громадських слухань з цього питання.

Пожвавився з приїздом представників ОЦРМС і процес обговорення в Орлівці. Місцеві депутати й активісти з цікавістю послухали відповіді на питання про об’єднання громад і позитивно відреагували на пропозицію розробити порядок громадських обговорень, вивчити конфігурацію потенційної ОТГ з центром в Орлівці і долучити до цього членів Нагорненської, Новосельської, Плавненської і Котловинської сільських громад.

«У нас є велика школа, котра завжди знаходиться в лідерах за рівнем успішності в районі, дитсадок, розвинена соціальна інфраструктура, а нещодавно капітально відремонтували будинок культури. Є що запропонувати сусідам, є цікаві проекти і бажання працювати. Час активізувати процес, що й так невиправдано затягнувся», - зазначили наприкінці зустрічі місцеві мешканці.

13.03.2018 - 08:18 | Переглядів: 9068
У Ренійському районі розпочали обговорення об’єднання двох громад

Приєднані зображення:

Область:

Одеська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...