Полтавські ОТГ – в авангарді освітянської реформи

Полтавщина — одна із чотирьох областей, де впроваджуватиметься міжнародний проект «Реформа децентралізації в освіті». Це – створення нового освітнього середовища в кожній школі. Обговоренню реформування галузі був присвячений круглий стіл «Впровадження реформи освіти. Регіональні особливості. Дорожня карта».

Головними спікерами заходу, організованого Полтавським Центром розвитку місцевого самоврядування (створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону), виступили представники різних напрямків освітянської галузі Полтавщини. Вони наприкінці минулого року, за підтримки U-LEAD, відвідали Польщу. Поділитися з колегами власним досвідом також приїхали освітяни Запоріжжя та Хмельниччини.

«Це дуже важливо для нас. Нині основним завданням є створити освітній проект у кожній школі окремо. Це наповнення школи сучасним обладнанням, технологіями. Звичайно, це має бути новий вчитель. Дитина повинна йти і виходити із школи із задоволенням. Полтавщина має високі темпи в Україні з реформи децентралізації. Тому на освіті зосереджують увагу в першу чергу, -  сказала Олена Харченко, директор департаменту освіти та науки Полтавської ОДА. - Ми обладнаємо кабінети та лабораторії сучасною матеріально-технічною базою, побудуємо спортивні майданчики тощо. Наша мета — підвищити інтерес молоді до навчання та забезпечити якісні послуги як у сільських, так і в міських школах».

Айдер Сеїтосманов, експерт шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні», наголосив: «До об’єднання громад управлінням освітою в селах і селищах займалися відділи освіти районних державних адміністрацій, які є елементами вертикалі державної виконавчої влади у сфері освіти. Функції виконавчих органів сільських та селищних рад у сфері освіти були мінімальними та полягали в реалізації другорядних завдань для забезпечення шкіл».

«На відміну від райдержадміністрацій, органи місцевого самоврядування об’єднаних громад є автономними та мають всі повноваження, у тому числі у сфері управління освітою. Але серйозним викликом є їхня інституційна слабкість, яка ускладнюється тим, що процес укрупнення адміністративних одиниць реалізовується у сільських регіонах України», – зазначила Олександра Шереметьєва, голова Омельницької ОТГ.

Полтавщину сьогодні обрано однією з чотирьох областей, де буде впроваджуватися міжнародний проект «Реформа децентралізації в освіті». Також в цей перелік входять Запорізька, Івано-Франківська та Житомирська області.

Підсумком круглого столу в Полтавському ЦРМС стало спільне рішення про створення сучасних методичних освітньо-консультаційних центрів з питань впровадження освітньої реформи для підтримки ОТГ. Куратором центрів стане обласний профільний департамент.

Базовими для таких центрів обрані передові сільські та селищні об’єднані територіальні громади: Омельницька та Пришибська, Засульська та Семенівська, Ланнівська та Михайлівська, Білоцерківська та Шишацька ОТГ.  У консультаційних центрах (відбір йшов за географічним принципом) надаватимуть роз’яснення з оптимізації навчального процесу, нових методик. Ці центри стануть базою не тільки для різноманітних навчальних заходів, а й для міжнародних проектів. Спікерами центрів будуть голови ОТГ, профільні заступники, керівники відділів освіти, директори шкіл, педагоги. Також буде активно залучений до роботи Полтавський обласний інститут післядипломної освіти.

«Минулої осені ми були у Нідерландах. Там побачили зовсім іншу систему освіти. Хотілося б впровадити дещо краще і в нас. Бо багато грошей ми витрачаємо на вітер. Також слід вчителям навчатися і застосовувати на уроках інші методики. Впевнена, що поступово ми доб’ємося хорошого результату і вийдемо на кардинально новий рівень навчання», – сказала Валентина Городянко, голова Пришибської ОТГ.

05.01.2018 - 14:54 | Переглядів: 9531
Полтавські ОТГ – в авангарді освітянської реформи

Область:

Полтавська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...