Управління кризовими ситуаціями — з чого почати реформування в Україні?

16-17 грудня користувачі польського мобільного додатку RSO (регіональна система попередження) почали кожні кілька хвилин отримувати повідомлення про затори і аварії на автошляхах, обледеніння і снігопади в усіх регіонах.

Сервіс RSO, який можуть встановити на свої мобільні пристрої мешканці Польщі, - це лише невелика візуальна частина великого обсягу роботи, який виконують на різних рівнях центри управління кризовими ситуаціями у цій країні.

Протягом 4-10 грудня делегація з кількох областей України, у складі якої були представники ДСНС, Нацполіції, Мінрегіону та Центрів розвитку місцевого самоврядування, за підтримки програм “U-LEAD з Європою” та Study Tours to Poland ознайомлювались з досвідом реагування і попередження надзвичайних ситуацій, починаючи від центрального рівня (урядовий центр безпеки) через регіональні центри до повітових і ґмінних (польська ґміна є аналогом українських громад).

Українську сторону цікавив передусім практичний аспект роботи польських колег: час виїзду і доїзду рятівників на місце події  – пожежі, паводку чи дорожньо-транспортної пригоди – і організація та алгоритми координації роботи усіх рятувальних служб та органів влади, починаючи від війта до президента і прем'єра країни.

—  Ідея створення урядового центру безпеки (УЦБ) полягала у створенні достовірного і незаангажованого каналу інформації для перших осіб в державі про надзвичайні події, які відбуваються на нашій території. Для цього ми дослідили досвід кількох країн і зупинились на американському варіанті, який, на нашу думку, найбільш підходить Польщі, — сказав Мірослав Соболевський, експерт УЦБ.

Створення польської системи управління кризовими ситуаціями було відповіддю на часті паводки, які періодично трапляються у північних, південних і західних регіонах країни. “Закон про кризове управління був ухвалений у Польщі в 2007 році. Потребу його ухвалення викликала так звана “Повінь тисячоліття”, яка атакувала нас у 1997 році і забрала життя 56 осіб”, — поінформував учасників поїздки Анджей Шмайдзінські, фахівець УЦБ з питань цивільного планування.

Гості з України активно спілкувались з господарями, налагоджуючи контакти і майбутню співпрацю. Наступними днями вони побачили, як діє центр рятункових повідомлень Мазовецького воєводства, управління безпеки і кризового управління міста Варшави, штаб цивільної оборони повіту, добровольчі пожежні дружини у Брвінові, Жулвіні  і Ожарові.

Вільний від візитів час проходив у дискусіях на тему, як можна використати польський досвід в українських реаліях для покращення плану дій у випадках надзвичайних ситуацій.

Область:

Вінницька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...