В допомогу фінансистам ОТГ: зразки документів для розробки Інструкції з підготовки бюджетних запитів

В допомогу працівникам фінансових служб органів місцевого самоврядування, зокрема новоутворених об’єднаних територіальних громад, розроблено зразки документів щодо розробки Інструкції з підготовки бюджетних запитів. Матеріали підготовлені експертами Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні (за підтримки програми U-LEAD з Європою та проекту SKL International).

Про це повідомила Яніна Казюк, Координатор з фінансової децентралізації.

Одним із етапів складання місцевих бюджетів є розробка, затвердження та доведення до головних розпорядників коштів Інструкції з підготовки бюджетних запитів, яка визначає механізм розрахунку показників проекту місцевого бюджету на плановий бюджетний рік та прогнозу на наступні за плановим два бюджетні періоди, а також встановлює порядки складання, розгляду та аналізу бюджетних запитів.

З метою полегшення роботи працівникам фінансових служб органів місцевого самоврядування в процесі підготовки Інструкції та документу, яким вона затверджуватиметься, експертами підготовлено та пропонуються зразки таких документів у двох варіантах.

Перший варіант підходить для тих органів місцевого самоврядування, у яких рішенням про місцевий бюджет визначено (або буде визначено) декілька головних розпорядників бюджетних коштів – самостійних структурних підрозділів ради – юридичних осіб, – в тому числі виокремлений фінансовий орган.

Другий варіант можуть застосовувати об’єднані територіальні громади (зазвичай це сільські та селищні ради), у яких рішенням про місцевий бюджет визначено (або буде визначено) лише один головний розпорядник бюджетних коштів – юридична особа, до складу якої входять структурні підрозділи, які відповідно до покладених на них місцевою радою повноважень здійснюють діяльність у певних сферах.

Експерти сподіваються, що дані матеріали допоможуть місцевим радам, особливо новоутвореним об’єднаним територіальним громадам, розробити та затвердити власні Інструкції з підготовки бюджетних запитів, забезпечити якісне виконання організаційного етапу складання місцевих бюджетів та своєчасно  їх затвердити.

Інструкція з підготовки бюджетних запитів ТУТ.

Довідка

Відповідно до підпункту 9 статті 2 Бюджетного кодексу України, бюджетний запит – документ, підготовлений головним розпорядником коштів, що містить пропозиції з відповідним обґрунтуванням щодо обсягу бюджетних коштів, необхідних для його діяльності на наступні бюджетні періоди. На основі бюджетних запитів формується проект місцевого бюджету.

Пунктом 3 статті 75 Бюджетного кодексу України передбачено, що місцеві фінансові органи згідно з типовими формами бюджетних запитів та з урахуванням особливостей складання проектів місцевих бюджетів забезпечують розробку та доведення до головних розпорядників бюджетних коштів Інструкції з підготовки бюджетних запитів.

Типові форми бюджетних запитів для місцевих бюджетів затверджено наказом Міністерства фінансів України від 17.07.2015 № 648 «Про затвердження типових форм бюджетних запитів формування місцевих бюджетів» (у редакції наказу міністерства фінансів України від 30.09.2016 № 861).

Відповідно до останніх змін, внесених до зазначеного наказу, із шести затверджених форм бюджетних запитів для формування місцевих бюджетів за програмно-цільовим методом, у тому числі бюджетів об’єднаних територіальних громад, використовуються перші три форми (дивись додаток до Інструкції).

Загальні підходи до підготовки Інструкції визначені у наказі Міністерства фінансів України від 06.06.2012 № 687 «Про затвердження Інструкції з підготовки бюджетних запитів».

29.11.2017 - 09:37 | Переглядів: 28387
В допомогу фінансистам ОТГ: зразки документів для розробки Інструкції з підготовки бюджетних запитів

Приєднані файли:

Теги:

бюджет бюджет методика Яніна Казюк

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...