Про нове життя медицини в громадах говорили у Дніпропетровському Центрі розвитку місцевого самоврядування

Організацію та проведення медичної реформи в громадах обговорили представники медичної сфери об’єднаних громад регіону  під час семінару-тренінгу, організованому Дніпропетровським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD  з Європою».

- Одним з важливих напрямів Стратегії децентралізації Дніпропетровщини є сфера охорони здоров’я. Кожна об’єднана громада нашої області приділяє особливу увагу розвитку цієї галузі на своїй території. І за два роки децентралізації жителі об’єднаних громад вже відчули позитивні зміни. Свідченням цього стали проекти, презентовані на «Ярмарку добросусідства», який пройшов у Дніпрі наприкінці жовтня. Центр первинної медико-санітарної допомоги Божедарівської громади, Амбулаторія загальної практики сімейної медицини Новоолександрівської громади, Фельдшерсько-акушерський пункт Ляшківської ОТГ  і багато інших вже отримали високу оцінку своїх земляків. Але попереду ще багато роботи, результатом якої має стати високий рівень медичного обслуговування жителів об’єднаних громад,   - зауважила директор Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування Олена Тертишна.

Радник з питань децентралізації в секторі охорони здоров’я команди з секторальної децентралізації Програми «U-LEAD з Європою» Світлана Пхіденко детально зупинилася на нормативно-правових актах, які регулюють процес реформування охорони здоров’я, особливо тих, що стосуються сільської медицини, роз’яснила механізми автономізації медичних закладів та подальші кроки об’єднаних громад на шляху перезапуску мережі первинної медичної допомоги у сільській місцевості.

- У процесі децентралізації медичні заклади об’єднаних громад стають самостійними і самодостатніми. Після проведення реорганізації – автономізації закладу охорони здоров’я шляхом перетворення у комунальні некомерційні підприємства, а всі оперативні функції буде передано керівництву автономізованого закладу охорони здоров’я. Місцева ж влада відповідатиме за утримання та оснащення закладу, як розпорядник бюджетних коштів, - розповіла учасникам семінару Світлана Пхіденко.

- Сфера охорони здоров’я України переживає істотних змін, мета яких – створення нової системи, у центрі якої буде людина, її життя та здоров’я. Саме на це направлений прийнятий Верховною Радою України президентський законопроект №7117 «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості». Цей документ передбачає забезпечення кваліфікованих спеціалістів галузі житлом, службовим транспортом та можливістю отримання освіти та підвищення кваліфікації. Самі сільські заклади охорони здоров’я будуть відремонтовані та оснащені Інтернетом й сучасним обладнанням, включаючи міні-лабораторії, портативні діагностичні комплекси та рентген-апарати. На все це за два роки з державного бюджету буде виділено 5 млрд грн, - сказала заступник директора департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Вікторія Кулик.

Під час семінару його учасники також обговорили можливості муніципального співробітництва в сфері реформування рівня первинної медичної допомоги.

22.11.2017 - 14:50 | Переглядів: 13582

Приєднані зображення:

Область:

Дніпропетровська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...