АНОНС! 23 листопада у Києві – конференція «Україна на шляху децентралізації освіти»

23 листопада 2017 року у Києві відбудеться конференція на тему “Україна на шляху децентралізації освіти”, організована Міністерством освіти і науки України спільно з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та за підтримки шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні».

Мета конференції - розглянути перебіг реформи децентралізації в системі загальної середньої освіти (висвітлити здобутки, ідентифікувати основні перепони, окреслити подальші кроки) та інтенсифікувати діалог між усіма акторами в процесі секторальної реформи.

Місце проведення: НСК «Олімпійський», зал «Олімпійський дворик»  (вул. Велика Васильківська 55, м. Київ)

Початок роботи конференції — 23 листопада о 10:00 год. 

Вітальне слово до учасників конференції:

  • Геннадій ЗУБКО, Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України;
  • Лілія ГРИНЕВИЧ, Міністр освіти і науки України;
  • Мартін ХАҐСТРЬОМ, Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Швеції в Україні;
  • Ерік ФАКСГАРД, керівник шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні», Шведська асоціація місцевих влад та регіонів

У конференції візьмуть участь:

представники Міносвіти, Мінрегіону, Мінфіну, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, громадськості, донорських організацій, українські та іноземні експерти, освітяни та ін.

Захід буде проходити у форматі трьох сесій:

  • Децентралізація освіти: перші підсумки
  • Новий закон «Про освіту»: можливості та виклики
  • Паралельні обговорення в групах:
  • Нова українська школа: перші кроки
  • Формула розподілу освітньої субвенції
  • Інноваційні практики органів місцевого самоврядування
  • Нова Державна служба якості освіти та методична підтримка в децентралізованій системі освіти
  • Від оптимізації мережі до місцевих освітніх стратегій

Метою першої сесії є обговорення зроблених кроків щодо децентралізації освіти у рамках більш широкого процесу політичної та фіскальної децентралізації в Україні. Крім того, планується окреслити подальші кроки у цьому напрямку.

В рамках другої сесії буде обговорено можливості та виклики у зв’язку з прийняттям закону «Про освіту». Оскільки новий закон є базовим, він не визначає всіх деталей того, як відбуватиметься навчальний процес, але окреслює основні принципи. Розблоковані можливості для подальшого реформування сфери освіти передбачають прийняття Законів «Про загальну середню освіту», «Про професійну освіту», «Про освіту дорослих», а також розгляд змін до Закону «Про вищу освіту». Крім того, дуже багато змін відбудеться і на місцевому рівні. Місцеві органи влади позбавляться права контролювати освітній процес, у їхніх повноваженнях залишиться виключно створення відповідного освітнього середовища. У рамках децентралізації наразі, одним із надскладних завдань для новостворених об’єднаних територіальних громад у ході цього процесу є встановлення функції управління освітою. Серйозним викликом є їхня інституційна слабкість, яка ускладнюється тим, що процес укрупнення адміністративних одиниць реалізовується в сільських регіонах України. Таким чином, органам місцевого самоврядування практично усіх  об’єднаних громадах, разом з отриманням бюджетних преференцій та управлінських повноважень необхідно буде взяти на себе складне завдання та відповідальність за створення ефективного управління системою освіти в своїх громадах.

Паралельні обговорення в групах у ході 3 сесії будуть проходити наступним чином:

  • Нова українська школа: перші кроки

«2018 рік пройде під гаслом Нової української школи. Планується презентувати перші досягнення 100 пілотних шкіл відібраних для пілотування нового Державного стандарту початкової загальної освіти. Також буде обговорюватися план виконання завдань з підтримки та навчання вчителів, створення нового освітнього простору і приведення в школи сучасних технологій.

  • Формула розподілу освітньої субвенції

Освітня субвенція є однією з найбільших статей доходів органів місцевого самоврядування в Україні і має базуватися на об’єктивних критеріях. Стара формула розподілу субвенції була розроблена тоді, коли існували лише міста, райони та області, вона не враховує той факт, що в Україні активно йде процес децентралізації і на сьогоднішній день вже створено 614 об’єднаних територіальних громад. Тому, з’явилася нагальна потреба у розробці нової формули розподілу освітньої субвенції яка б базувалася на об’єктивних та справедливих критеріях та нормативах.

  • Інноваційні практики органів місцевого самоврядування

Забезпечення якісних освітніх послуг є одним із найбільш важливих і соціально чутливих завдань місцевої влади. Майже в кожній громаді послуги освіти стосуються не менше 30% населення (діти, їх батьки, вчителі), освіта складає до 45% видаткової частини місцевого бюджету, діяльність освітньої мережі забезпечує постійною роботою до 25% працездатного населення громад.

Поширення напрацьованих успішних практик в сфері управління середньою освітою стають все більш актуальними для ефективності реформ в цілому.

  • Нова Державна служба якості освіти та методична підтримка в децентралізованій системі освіти

У централізованій системі управління здійснювалося наступним чином: міністерство - обласні управління освіти - районні управління освіти та міські відділи освіти. Існувала певна командна лінія такої системи.

При децентралізації - ця лінія руйнується. Міністерство втрачає систему адміністративних важелів контролю, включаючи моніторинг якості освіти. З цієї причини, вперше в історії України, новий Закон про освіту передбачає створення спеціального центрального органу для контролю якості освіти з територіальними органами. Це є дуже необхідним в децентралізованій системі.

  • Від оптимізації мережі до місцевих освітніх стратегій

Оптимізація мереж загальноосвітніх навчальних закладів є одним з найбільш нагальних завдань, що стоять перед органами місцевого самоврядування України, оскільки тепер, саме на місцеве самоврядування, покладається відповідальність за середню освіту, що раніше відносилося до сфери повноважень державних адміністрацій на рівні областей та районів. Разом із об’єднанням, територіальні громади отримали унікальну можливість довгострокового планування розвитку своєї території. Використання стратегічного планування для розвитку громад є оптимальним підходом в умовах децентралізації що дозволяє реалізацію довгострокових планів у всіх сферах суспільних послуг. Однак, проведений моніторинг Стратегій громад показав, що в їх більшості відсутній такий важливий напрям як освіта. Тому метою цієї панельної дискусії є обговорення методів, за допомогою яких освіту можна інтегрувати в загальну Стратегію розвитку громади.

Акредитація ЗМІ за телефонами: +38 097 693 18 99;

або за е-mail: serhiy.kopan@gmail.com.

Пряма онлайн-трансляція усіх панельних обговорень сьогоднішної конференції ТУТ

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

17 жовтня 2024

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини для участі у проєкті з визначення пріоритетів у відновленні

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини...

Асоціація міст України спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію (WFD) оголошують конкурсний відбір для...

17 жовтня 2024

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили дієві підходи до взаємодії з бізнесом і жителями

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили...

10-11 жовтня медіа ШоТам за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» об’єднало понад 100 голів громад та їхніх заступників з...

17 жовтня 2024

Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих

Затверджено зміни до Переліку територій, на...

Наказом Мінреінтеграції від 16 вересня 2024 року №293 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися)...

17 жовтня 2024

Президент підписав Закон «Про публічні консультації»

Президент підписав Закон «Про публічні...

  Президент підписав Закон України «Про публічні консультації» (законопроєкт №4254). Як повідомлялося, Закон...