Президент закликав новообраних міських голів активно використовувати можливості децентралізації

Під час зустрічі з новообраними міськими головами Президент наголосив на важливості максимально повного використання на місцях можливостей, які дає децентралізація. Глава держави підкреслив, що зміни до Конституції передбачають реальну децентралізацію влади, передачу на місця значної частини повноважень і відповідальності, а також допомагають досягти миру, який, як повітря, потрібен Україні.

Президент нагадав, що зміни до Конституції, які передбачають важливу реформу місцевого самоврядування, ухвалені поки лише в першому читанні, але завдяки внесеним змінам до Бюджетного та Податкового кодексів громади вже отримали суттєві додаткові надходження. «Сьогодні міські та місцеві бюджети зросли в середньому по Україні більш ніж на 40% – це вже реальне забезпечення фінансової самостійності місцевого самоврядування», – наголосив Глава держави.

Президент зазначив, що вже 159 територіальних громад реалізували положення Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» і вперше обрали представницькі органи з принципово новим колом повноважень та значно розширеним фінансовим забезпеченням. «Це стало суттєвим кроком на шляху до створення потужної основи держави – спроможних, самодостатніх та відповідальних територіальних громад. Тому вам карти в руки – працюйте, беріть ті повноваження, які зможете взяти, і забезпечуйте ефективне використання фінансового ресурсу, який в ці непрості дні, під час війни, держава віддає на територіальний рівень», – наголосив Президент. Глава держави зазначив, що в розпорядження таких громад додатково надається 60% податку на доходи фізичних осіб та державні субвенції на освіту і медицину. «Принципова позиція моєї програми децентралізації – гроші, повноваження та відповідальність», – заявив Петро Порошенко.

За дорученням Президента наразі Кабінетом Міністрів доопрацьовується проект Закону про державний бюджет на 2016 рік, у якому має бути визначений загальний обсяг субвенцій на формування відповідної інфраструктури об'єднаних територіальних громад. «Ви повинні знати свої можливості, і ви маєте ними скористатися. Ви маєте стати апологетами передбачених децентралізацією змін у моделі відносин «людина–громада–держава», прибрати зайві ланки і мати ефективну позицію і бути співавторами законодавчої бази в проведенні децентралізації», – наголосив Глава держави.

Президент зазначив, що зміни до Конституції в частині децентралізації, які були схвалені Конституційною Комісією та позитивно оцінені міжнародними експертами, потребують близько 500 законодавчих вдосконалень. «Не залишайтесь осторонь цього процесу, бо це ваші права, захист інтересів ваших громад та України. Я розраховую на ваш підтримку та ефективну взаємодію», – наголосив Глава держави, додавши, що ухвалення відповідних змін до Конституції у другому читанні не є справою лише Президента, Уряду та Верховної Ради.

Президент наголосив, що одним з головних завдань влади є забезпечення єдності держави і соборності України. «Децентралізація не означатиме послаблення центральної влади в таких питаннях, як оборона, зовнішня політика, національна безпека, верховенство права, дотримання прав і свобод людини», – сказав Президент. Відповідно до конституційних змін, для нагляду за додержанням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування, реалізації на місцях державних програм, здійснення інших повноважень в Україні пропонується запровадити інститут префектів. «Україну треба боронити. Префекти – це ваші партнери, партнери по збереженню, розвитку і процвітанню України», – звернувся до міських голів Президент.

11.11.2015 - 19:43 | Переглядів: 10186
Президент закликав новообраних міських голів активно використовувати можливості децентралізації

Теги:

Петро Порошенко

Джерело:

Прес-служба Президента України

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...