Старости з 11 областей України вивчали досвід Дніпропетровщини

18 та 19 вересня 2017 року Дніпропетровщина приймала 132 старост об’єднаних територіальних громад з Черкащини, Херсонщини, Хмельниччини, Вінниччини, Харківщини, Донеччини, Миколаївщини, Кіровоградщини, Луганщини та Житомирщини. Організатором такої масштабної Всеукраїнської конференції виступив Дніпропетровський Центр розвитку місцевого самоврядування за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». 

- Дніпропетровська область – лідер децентралізації. На сьогодні ми вже створили 56 громад, які об’єднали майже 400 тисяч сільських мешканців регіону. Завдяки цьому лише за останній рік реалізовано близько 300 проектів. Громади отримали фінансову незалежність, а разом з нею – можливість відновлювати інфраструктуру, вирішувати свої найболючіші проблеми, насамперед, із соціального захисту. На впровадження реформи децентралізації з обласного бюджету виділено майже 1 млрд грн. Понад 80% цих коштів – на інфраструктурні проекти, - наголосив перший заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олег Кужман, відкриваючи конференцію.

- Сьогодні староста – це лідер громади та її адміністратор. Це людина, якій вірять і довіряють, на яку покладають великі надії. Першими бути завжди важко. Дніпропетровська область першою затвердила Перспективний план формування спроможних територій громад і започаткувала методологічний супровід процесу децентралізації. В процес формування громад включилися усі: органи влади, експерти, громадськість, міжнародні партнери, ЗМІ. Дніпропетровський Центр розвитку місцевого самоврядування став регіональною платформою реформи децентралізації влади, об'єднавши активну спільноту області. Для учасників конференції ми підготували План дій старости: «10 кроків успішного старту». Це настільна книга старости громади, яка завжди стане у нагоді своїми практичними рекомендаціями, – зауважила Олена Тертишна, директор Дніпропетровського ЦРМС.

Першопроходьці децентралізації вже мають суттєві позитивні результати, якими вони поділилися один з одним і під час пленарної частини, і відвідуючи старостинські округи, зокрема в Слобожанській громаді.

- Наша громада однією з перших в Україні подала документи на створення ОТГ, відкрила перший у державі Центр надання адміністративних послуг та заснувала власний центр сімейної медицини. Зроблено дуже багато. Позитивні зміни відбулися у всіх населених пунктах Слобожанщини. Як наслідок, Мінрегіон визнав нас лідерами рейтингу спроможності громад. Це є яскравим прикладом того, що українські села мають усі можливості для успішного розвитку, - зазначив голова Слобожанської ОТГ Іван Камінський, зустрічаючи старост з 11 областей України.

- За два роки нашого життя в громаді старостинськиц округ зробив вуличне освітлення, реконструював сільський будинок культури та Центр безпеки, відремонтував школу, завершує капітальний ремонт дитячого садка, привів до ладу дороги, впорядкував  територію села. Про такий обсяг робіт і фінансування раніше ми навіть не мріяли. Об’єднання дозволило швидко і якісно розвивати інфраструктуру нашого села, фактично давши йому шанс на нове життя. Тепер у нас почали народжуватися діти, створення нових робочих місць дає роботу молоді. Колись безперспективне село стало процвітаючим. Все це завдяки децентралізації, - зазначила староста Степового Євгенія Корінна, презентуючи учасникам семінару результати своєї роботи на старостинському окрузі.

Учасники Всеукраїнської конференції також завітали до Волоського старостинського округу, де познайомилися з роботою оновленого сільського дитячого садка, роботою комунального підприємства Волоські водомережі, побували в офісі сільського старости.

- Створення старостинських округів дозволило нам об’єднати зусилля на вирішенні усіх їх проблем і потреб. Маю сказати, що обрані старости є по-справжньому ініціативними та небайдужими людьми. Їхня діяльність високо оцінена і нашими земляками, і усіма, хто приїжджає до нас переймати досвід. Наші спільні успіхи свідчать, що децентралізація відкриває широкі можливості для розвитку громад, - зазначив голова Новоолександрівської ОТГ Олександр Візир.

- Децентралізація – це шанс відродження наших сіл та селищ. Це можливість вирішувати ті проблеми, які ще вчора здавалися нездоланними. Це відчувають усі, хто об’єднався. І я дуже раджу тим, хто не вірить в децентралізацію, не сидіти на узбіччі у той час, коли ми будуємо своє майбутнє, коли країна рухається вперед, - сказав Артем Вівдич, директор Донецького ЦРМС, презентуючи під час конференції інструмент формування громадських бюджетів на старостинських округах як новий розділ Плану дій старости.

Під час конференції також відбувся запис телепередачі про роль старости у розвитку громади, в якій взяв участь директор Миколаївського ЦРМС Валентин Бойко, та Стратегічна сесія у прямому ефірі Громадського ТБ Дніпро про розвиток креативних індустрій у старостинських округах, спікером якої став директор Кіровоградського ЦРМС Олег Яременко.

Всеукраїнська конференція старост підтвердила необхідність створення постійної платформи обміну досвідом роботи старост громад та формування нових інструментів їх професійної діяльності. Дніпропетровщина взяла на себе організаційну роль з проведення таких заходів для старост громад України.

21.09.2017 - 15:36 | Переглядів: 12826
Старости з 11 областей України вивчали досвід Дніпропетровщини

Приєднані зображення:

Теги:

староста U-LEAD

Область:

Дніпропетровська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...