До Полтави - за міжмуніципальним співробітництвом

Полтавщина – лідер у реалізації проектів міжмуніципального співробітництва громад. Це засвідчує невблаганна статистика. Адже відповідно до Реєстру договорів про співробітництво територіальних громад (представленого на сайті Мінрегіону) з 91 договору по Україні аж 35 представлено на Полтавщині. 

Тому саме за досвідом, вивченням кращих практик приїхали до Полтави завдяки програмі «U-LEAD з Європою» лідери об’єднаних територіальних громад з Чернігівської, Сумської, Івано-Франківської, Чернівецької, Хмельницької, Чернігівської, Харківської областей.

Протягом 21-23 cерпня 2017 року учасники стаді-туру відвідували полтавські громади, які протягом тривалого часу успішно співпрацюють з сусідніми регіонами, реалізують проекти та іншу діяльність, використовуючи можливості міжмуніципального співробітництва.

Серед представлених учасників були і керівники об’єднаних територіальних громад Чернігівщини, а саме Носівської, Козелецької, Менської, Михайло-Коцюбинської, Макіївської, Лосинівської, Кіптівської громад. Делегація, організована Чернігівським ВП «Центр розвитку місцевого самоврядування» зібрала однодумців, тих, хто прагне змінити свою громаду та готовий до співпраці з сусідами.

Тому з величезним інтересом посадовці Сіверського краю взяли участь у форумі «Співробітництво територіальних громад – інноваційний інструмент розвитку місцевого самоврядування» у Миргороді, семінарі «Впровадження Закону України «Про співробітництво громад» у Полтаві, відвідали об’єкти інфраструктури у Нових Санжарах та Великих Сорочинцях, Пришибі та Піщаному.

Стаді-тур до Полтавщини засвідчив, що ефективне використання запропонованого державою інструменту співробітництва громад дозволяє у співпраці вирішувати такі нагальні проблеми, розв’язання яких поодинці є абсолютно неможливим.

Чернігівщина у сфері співробітництва громад відстає від Полтавщини (лише 6 договорів укладено між громадами регіону на сьогоднішній день). Однак потенціал в цьому напрямі величезний. Корисним співробітництво може бути як для об’єднаних громад так і для  тих, які поки стоять на роздоріжжі. Адже це дозволить вже сьогодні вирішити такі нагальні питання як спільне утримання лікарень, функціонування  центрів первинної медико-санітарної допомоги, забезпечення пожежної охорони, поводження з твердими побутовими відходами тощо.

І основний позитив стаді-туру в тому, що посадовці Чернігівської області наочно побачили як працює міжмуніципальне співробітництво в реальності та які результати воно може принести. Саме інтенсифікація роботи в цьому напрямі і є одним з пріоритетів Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування.

 

29.08.2017 - 17:08 | Переглядів: 8987
До Полтави - за міжмуніципальним співробітництвом

Приєднані зображення:

Теги:

ULEAD

Область:

Чернігівська область Полтавська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 липня 2024

Міжнародні партнери допомогли відновити головний корпус Одеської академії неперервної освіти

Міжнародні партнери допомогли відновити...

Завдяки зусиллям Швейцарсько-українського проєкту DECIDE та підтримці Посольства Швейцарії в Україні вдалося...

05 липня 2024

Громади зможуть рахувати кількість відходів від руйнувань за уніфікованим методом

Громади зможуть рахувати кількість відходів від...

Експерти громадської організації ReThink, що є членом коаліції Ukraine Support Team, розробили Методичні рекомендації...

05 липня 2024

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» підготували «Бюджети для громадян»

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту...

Громади-учасниці проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», що реалізується Громадським Партнерством «За прозорі...

05 липня 2024

Впровадження модернізованої версії АІКОМ. Порядок роботи з даними та подачі звітності (запис вебінару)

Впровадження модернізованої версії АІКОМ....

Що потрібно для впровадження модернізованої версії Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту...