Геннадій Зубко назвав параметри ефективної громади

Ми запровадили основні параметри ефективності та спроможності об’єднаних громад, - наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко під час виступу на панельній дискусії щодо результатів реформи децентралізації.

За його словами, одним з важливих параметрів є площа об’єднаної громади. «Масштабніша територія дозволяє реалізувати більшу кількість інфраструктурних проектів. Від цього залежить перспектива громади щодо залучення інвестицій і загалом – її конкурентоздатність. Ще один критерій – це кількість мешканців ОТГ. Ми зацікавлені у більшій кількості громад, які входять у нову ОТГ», - зауважив Геннадій Зубко.

Він зазначив, що прийнятий Закон про добровільне приєднання громад дає можливість чинним ОТГ приєднувати до себе нові громади і таким чином збільшувати територію і кількість населення, а відтак – власну спроможність надавати якісні послуги.

За словами Зубка, окрім згаданих параметрів, запроваджується фінансовий моніторинг спроможності ОТГ. «Перший показник – обсяги у бюджеті громади власних ресурсів на одного мешканця. Він дозволяє бачити перспективу доходів за рахунок обліку землі, нерухомості, акцизного податку. Це вказує на ефективність управлінських рішень на місцях. Другий показник – залежність громади від держбюджету, рівень її економічної самодостатності. І третій – це витрати громади на управлінський персонал. Ефективність влади визначається якістю життя у громаді. Якщо зростають доходи на управлінський персонал, мають зростати і видатки на інфраструктурний розвиток», - зазначив Геннадій Зубко.

За його словами, на підставі фінансових показників будуть складатися моніторинги ефективності ОТГ. «Це дасть можливість визначити потреби у залученні інвестицій та трудових ресурсів, управлінські рішення щодо охорони здоров’я, планування територій, розвитку адміністративних послуг. Такий моніторинг допоможе ОТГ правильно оцінити соціально-економічні перспективи розвитку своєї громади», - наголосив Геннадій Зубко.

20.06.2017 - 16:56 | Переглядів: 8861
Геннадій Зубко назвав параметри ефективної громади

Теги:

Геннадій Зубко

Джерело:

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...