Об’єднання громад має відбуватися зважено і послідовно

Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов в програмі «Тема дня» на обласному телебаченні розповів про перший досвід об’єднання територіальних громад на Харківщині та в інших регіонах.

Сергій Чернов зазначив, що процес об’єднання територіальних громад у Харківській області триває і відбувається відповідно до Перспективного плану, затвердженого на сесії обласної ради.

За інформацією голови обласної ради, з 57 об’єднаних територіальних громад, які відповідно до Перспективного плану мають бути створені на території Харківської області, 40 вже ініціювали об’єднання. 28 громад дали підтвердження  тому, що вони згодні об’єднуватися. Робота відбувається відповідно до процедури, що передбачена Законом «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Вже п’ять громад завершили процедуру об’єднання, провели вибори та здійснюють свою діяльність у нових умовах. Шоста громада – Зачепилівська – створена, Центральною виборчою комісією там призначені вибори, що відбудуться найближчим часом.

«Я не бачу ніяких загроз і ознак того, що Харківщина не йде в ногу з процесом  децентралізації, реформою місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Думаю, що до кінця року ще мінімум десять об’єднаних територіальних громад вийдуть на виборчий процес й проведуть процедуру об’єднання до кінця», - сказав Сергій Чернов.

Говорити про результати об’єднання, на його думку, можна буде тоді, коли об’єднані громади пропрацюють бюджетний рік, але вже є підстави вважати, що рішення були прийняті вірно та є переваги та зміни на краще, особливо у питаннях фінансової децентралізації, збільшення місцевих бюджетів та можливостях збирати місцеві податки.

«Дуже часто останні роки ми зверталися до зарубіжних практик, вивчали їх, це було  необхідно. Але в ході проведення реформ накопичується власний вітчизняний досвід об’єднання територіальних громад. У деяких регіонах України, укрупнення громад почалося раніше ніж на Харківщині, тому для нас буде корисним досвід наших сусідів. Цей в основному позитивний досвід стане в нагоді у першу чергу для випускників вищих навчальних закладів, які планують пов’язати свою професійну діяльність з органами місцевого самоврядування.

Хочу підкреслити, що об’єднані громади, створені на Харківщині, великі за населенням та територією, що відповідає концептуальним засадам реформи та здоровому глузду. Тому що укрупнення територіальних громад заради укрупнення не на меті, державі потрібні самодостатні громади. Дехто в інших областях, особливо на Західній Україні, дещо поспішили, створивши багато досить дрібних громад, які рано чи пізно знов змушені будуть входити у процес укрупнення. Це нормально, але несе певне адміністративне навантаження. Краще ж сім разів відміряти, один раз відрізати», - вважає Сергій Чернов. 

Область:

Харківська область

Джерело:

Сайт Харківської ОР

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...