На Сумщині обговорювали «Дорожню карту» реформи децентралізації на 2017 рік

За словами Миколи Клочка, в контексті всеукраїнських децентралізаційних процесів об’єднання  в області проходить динамічно

Учасники регіонального форуму, серед яких гості з інших областей, представники районів та утворених громад Сумщини говорили про законодавчі ініціативи, які сприяють пожвавленню децентралізаційних реформ у державі, актуальність перспективного плану формування спроможних територій громад та особливості впровадження  секторальних реформ на місцях.

Голова облдержадміністрації підкреслив, що завдяки реформі децентралізації, ініційованій Президентом України три роки тому, сільські території почали відновлюватися і люди це відчувають. Об’єднання сприяє більш динамічному розвитку, адже громада відтепер самостійно визначає пріоритети і ухвалює рішення на місцях.

«Сьогодні всім зрозуміло, що цей процес потрібно розвивати. І ми не збираємося збавляти темпів, враховуючи досвід 2016 року, коли єдиною командою однодумців нам вдалося вивести Сумщину в авангард за темпами створення ОТГ. Тому сподіваємось, що вибори 30 квітня – не останні, які пройдуть цього року у громадах області», – зауважив Микола Клочко.

За його словами, на сьогодні маємо 14 об’єднаних територіальних громад, які повноцінно функціонують. Тут вже відбулися вибори, проведено перші сесії місцевих рад, сформовано виконавчі органи та затверджено бюджети. У січні 2017 року об’єдналися 4 громади, які чекають 30 квітня. Буквально днями створено ще одну громаду. У цілому протягом 2017 року сподіваємося на результат – 14 ОТГ.

Запрошений на захід експерт з питань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади Юрій Ганущак у своєму виступі детальніше зупинився на презентації українських законодавчих ініціатив, створенні ОТГ навколо міст обласного значення, розробці якісних перспективних планів. Мова йшла також про те, що змінилося в реформі з прийняттям законів №4772 та №5520 та як будуть об’єднуватися райони?

Він наголосив, що приємно відвідувати ті регіони і спілкуватися з фахівцями, де відчуваються позитивні зміни і помітно успіхи.

«Головна ідея децентралізації – це право на помилку і можливість швидко її виправити, адже цей рух стимулює розвиток територій. Тим більше зараз почалася величезна конкуренція на рівні громад, тому наразі потрібні якісні і позитивні приклади децентралізації», – наголосив експерт перед присутніми.

Область:

Сумська область

Джерело:

Сайт Сумської ОДА

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...