Децентралізація має полегшити життя громадян на місцях

Про добровільне об’єднання громад та реалізацію реформи децентралізації на Прикарпатті йшлося на зустрічі в Обертинській селищній раді Тлумацького району.

З представниками сільських рад, які за перспективним планом об’єднання громад області повинні увійти до Обертинської ОТГ, у форматі запитань-відповідей спілкувалися заступник голови ОДА Валерій Крецул, директор обласного центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк, депутат обласної ради Богдан Станіславський, керівник апарату Тлумацької РДА Андрій Мозиль.

Найбільше запитань від учасників зустрічі стосувалися функціонування шкіл, фельдшерсько-акушерських пунктів, поліклінічного відділення № 2 Тлумацької ЦРЛ, працевлаштування працівників сільських рад у разі створення ОТГ.

Заступник голови облдержадміністрації Валерій Крецул звернув увагу присутніх на позитивному досвіді перших громад Івано-Франківщини. З державного бюджету вони отримали субвенцію на розвиток інфраструктури у розмірі майже 22 млн. грн. При допомозі фахівців громади розробили 41 інфраструктурний проект. Завдяки цим проектам в утворених ОТГ будувалися місцеві сільські дороги, замінювалися покрівлі і вікна в установах, облаштовувалося вуличне освітлення.

Говорячи, що децентралізація зменшить прірву між владою і громадою, Валерій Крецул підкреслив: «Децентралізація задумана не для полегшення життя центру, а для полегшення життя громадян на місцях. Ми прагнемо створити такі умови, за яких люди зможуть самі вирішувати, як їм жити і як господарювати на власній землі».

Досвідом успішних громад поділився і Руслан Панасюк. «Об’єднання громад змусить вирішувати безліч громадських питань, формувати команду, вчитися, як ефективно використовувати ресурси, як витрачати менше. Успіх справи залежатиме від лідерських та управлінських якостей керівника», – наголосив він.

Депутат обласної ради Богдан Станіславський в свою чергу запропонував укласти колективну угоду між представниками громад, які об’єднуватимуться, в якій передбачити розподіл ресурсів у майбутній ОТГ.

Селищний голова Віктор Хамут запевнив, що обертинці однозначно працюватимуть у напрямку об’єднання громад, однак на даному етапі першочерговим завданням він вбачає створення належних умов для надання якісних освітніх, медичних, інших соціальних послуг мешканцям селища і навколишніх сіл. Облаштування та ремонт закладів соціальної інфраструктури, за його словами, потребує значних капіталовкладень і неможливе без фінансової підтримки з районного і обласного бюджетів. Віктор Хамут також висловив занепокоєння щодо браку підготовлених фахівців, які б мали працювати в управлінському апараті ОТГ.

Та все ж і селищний голова, і керівники закладів ділилися планами на майбутнє: будівництво очисних споруд, облаштування полігону твердих побутових відходів, створення в Обертині опорної школи і будинку-інтернату для громадян похилого віку, ремонт приміщення дитячого садка.

Вислухавши запитання і пропозиції учасників зустрічі, Валерій Крецул доручив керівництву Тлумацької РДА організувати робочу групу, яка допоможе здійснити фінансові розрахунки ефективності функціонування закладів громади у майбутній ОТГ.

Область:

Івано-Франківська область

Джерело:

Сайт Івано-Франківської ОДА

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...