До нового навчального року в усіх районах області мають створити опорні школи, - Валерій Головко

Сьогодні за ініціативи голови облдержадміністрації Валерія Головка відбулася нарада з питань створення та діяльності опорних шкіл. Крім представників РДА, ОТГ та профільного Департаменту, до заходу долучився заступник директора Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти  Міністерства освіти і науки України  Сергій Дятленко.

Основна ціль, що реалізується державою, є зменшення розриву між якісними показниками середньої освіти у сільських та міських школах (за результатами ЗНО), а також підвищення рейтингового місця України за якістю початкової освіти на 5 позицій за показниками Глобального індексу конкурентоспроможності Світового економічного форуму. «Ми маємо прикласти максимум зусиль, щоб винайти той алгоритм і ту сучасну модель школи, яка повинна бути. І витрачати кошти маємо виключно на ті школи, які дають знання. Оскільки сьогодні ми готуємо підґрунтя незалежної  та молодої України», - зазначив Валерій Головко.

На сьогодні в області уже існує 3 опорні школи (у Зіньківському, Чутівському, Шишацькому районах), які були відібрані за результатами обласного конкурсу. За словами директора Департаменту освіти і науки Олени Харченко, на їх фінансування заплановано 22 млн 135,0 тис грн (станом на лютий 2017р.).

На Полтавщині переважна більшість шкіл – сільські (72,8%), лише 27,2% – міські. Олена Харченко зазначила, що головною проблемою шкіл залишається мала комплектність. В області нараховується 238 малокомплектних шкіл, а це 36,8% від загальної кількості сільських шкіл. Найбільше таких шкіл у Чорнухинському (88,9%), Семенівському (77,3%), Гребінківському (92,9%) та Лохвицькому (76,2%) районах.

«У 2017 році в області заплановано створити ще сім опорних шкіл. Дві – у Кобеляцькому районі і по одній у Диканському, Новосанжарському, Семенівському, Оржицькому районах та Пирятинській ОТГ», - повідомила директор профільного Департаменту. Валерій Головко доручив усім керівникам РДА та ОТГ створити такі школи до нового навчального року.

Також в області вже розпочато роботу по створенню освітньо-культурно-спортивного простору. Зокрема, в Омельницькій ОТГ розглядається можливість створення одного з 8 в Україні освітньо-культурно-спортивного округу, у який увійдуть Омельницький ліцей та Рокитненська ЗОШ І-ІІІ ст. Представники громади мали можливість отримати теоретичний досвід під час стратегічної сесії «Планування єдиних освітньо-культурно-спортивних просторів у об'єднаних громадах. Нові підходи та практики через діалог».

У листопаді минулого року було прийнято розпорядження КМУ від 16.11.2016 №827-р «Деякі питання використання у 2016 році освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам», у якому передбачено кошти у т.ч. і для оснащення опорних шкіл. За словами Олени Харченко, трьом районам (Диканському, Кобеляцькому, Решетилівському) та чотирьом ОТГ (Глобинській, Пирятинській, Семенівській та Шишацькій) вже надано кошти для оснащення опорних шкіл, зокрема, на придбання обладнання для кабінетів природничо-математичного циклу. При розподілі бралися до уваги досягнення та надбання саме в частині проведеної роботи по створенню опорних шкіл.

Область:

Полтавська область

Джерело:

Сайт Полтавської ОДА

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

17 жовтня 2024

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини для участі у проєкті з визначення пріоритетів у відновленні

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини...

Асоціація міст України спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію (WFD) оголошують конкурсний відбір для...

17 жовтня 2024

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили дієві підходи до взаємодії з бізнесом і жителями

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили...

10-11 жовтня медіа ШоТам за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» об’єднало понад 100 голів громад та їхніх заступників з...

17 жовтня 2024

Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих

Затверджено зміни до Переліку територій, на...

Наказом Мінреінтеграції від 16 вересня 2024 року №293 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися)...

17 жовтня 2024

Президент підписав Закон «Про публічні консультації»

Президент підписав Закон «Про публічні...

  Президент підписав Закон України «Про публічні консультації» (законопроєкт №4254). Як повідомлялося, Закон...