Станіслав Джусь: «Глобинська громада розпочала роботу над 63-ма проектами»

Можливість розпоряджатися землями поза межами населених пунктів є найбільш очікуваним інструментом на місцях для розвитку громад. Про це у рамках проекту «Речники громад» в Українському кризовому медіа-центрі розповів голова Глобинської об’єднаної територіальної громади Полтавської області Станіслав Джусь.

«Виходить так, що наразі ми є повноцінними керівниками лише у населених пунктах, – зазначив він. – А поза населеними пунктами, хоча це і територія нашої громади, ми вже безсилі. Це провокує конфлікти. Адже, наприклад, за законом ми повинні надавати землю воїнам АТО. І начебто землі цієї довкола багато, але ми не розпоряджаємося нею. Є і ще один важливий момент. Інвестори інколи цікавляться міською територією. Зазвичай, їх цікавлять приміські ділянки. І якщо ти не можеш запропонувати їх інвесторові, дуже важко створити умови для інвестицій».

Говорячи про хід реформи, Станіслав Джусь підкреслив, що завдяки децентралізації вже створені комфортні умови для проживання мешканців його громади, спрощене надання послуг та створено фінансовий потенціал, який дає можливість вирішувати проблеми людей.

«Аналізуючи проблеми населених пунктів, які хотіли приєдналися до нас, ми зрозуміли, що тільки об’єднавши наші бюджети, ми зможемо досягти реальних змін у тому, що стосується освіти, охорони здоров’я, спорту, культури тощо, – зазначив Станіслав Джусь. – Саме тому ми об’єдналися одними з перших на Полтавщині».

За словами пана Джуся, завдяки об’єднанню громада отримала реальні ресурси, якими раніше могли похвалитися лише міста обласного значення. Завдяки ним минулоріч вдалося відремонтувати понад 13 кв. км дорожнього покриття – 3,5 млн грн Глобинська громада виділила на капітальний ремонт доріг і стільки ж – на поточні дорожні ремонти.

Також Глобинська громада нещодавно прийняла чотирирічну комплексну програму розвитку освіти вартістю понад 60 млн грн. Незважаючи на те, що заклади освіти було передано глобинцям лише 1 вересня минулого року, вони вже вклали у їхній ремонт понад  3,6 млн грн власних коштів і ще 800 тис. грн – у оснащення та матеріально-технічну базу шкіл.

За словами Станіслава Джуся, власні надходження його громади у 2015 році склали 18,8 млн грн, а минулоріч вони зросли у 4 рази: до 83 млн грн. Завдяки цьому вдалося розпочати роботу над 63-ма проектами. Серед них були такі нестандартні проекти, як забезпечення стипендіями обдарованих дітей, а також створення власної громадської варти. 

30.03.2017 - 20:12 | Переглядів: 12009
Станіслав Джусь: «Глобинська громада розпочала роботу над 63-ма проектами»

Відео:

Теги:

речник

Область:

Полтавська область

Громади:

Глобинська міська об’єднана територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...