Об’єднана громада – це ефективні послуги

Тема децентралізації сьогодні дуже актуальна. Вона обговорюється в кожному селі, селищі та місті. Як втілюються її основні принципи в Березівському ра­йоні? З таким запитанням ми звернулися до голови райдержадміністрації Геннадія Заболотного. Він впевнений, що децентралізація влади посилить роль місцевого самоврядування і створить реальне підґрунтя для фінансової незалежності новостворених громад.

Щодо перспектив розвитку району в рамках децентралізації голова райдержадміністрації сказав:

– Децентралізацію слід розглядати не лише як територіальне об’єднання або укрупнення, а і як розширення можливостей громад вирішувати самим нагальні питання, маючи відповідний фінансовий ресурс. При цьому у них є можливість здійснювати відповідний контроль. Звісно, такі зміни лякають деяких людей, але добрим прикладом для них є лідери, які стали рушійною силою в перетвореннях. І це дуже тішить. У Березівському ра­йоні вже рік як об’єдналися дві громади – Розквітівська та Новокальчівська. А нещодавно заявили про згоду на об’єднання Березівська міська і Вікторівська сільська ради. Таке об’єднання буде історично, географічно і територіально доцільним та повністю відповідатиме вимогам закону. При об’єднанні в такому складі це одно­значно буде спроможна громада.

«Один район – одна громада» – це хибна точка зору. На мою думку, це може стосуватися тих районів, де є незначна кількість населених пунктів і де проживає небагато людей. Важливу роль тут повинна відіграти й інфраструктура. Тобто це і опорні школи, і дитячі садки, і лікарні. Об’єднана територіальна громада повинна стати здатною надавати ефективні послуги жителям. Адже вона створюється задля блага мешканців району.

– Ви часто відвідуєте села. Що ви робите для того, щоб змусити людей почути вас і прийняти реформу як необхідність?

– Стосовно перспективи закінчення процесу об’єднання підкреслюю завжди: головним чинником мають бути добра воля і бажання населення. Наше завдання – не допустити  політизації процесу, допомогти конкретно й підказати, як і що краще робити. Я людина демократична і жодним чином не застосовую тиску на людей. Ми проводимо чимало зустрічей, роз’яснюємо, робимо розрахунки. Мені подобається позиція жителів Березівки та Вікторівської сільради. У даному разі високопрофесійну роботу продемонстрував голова міської ради Валерій Григораш. Він провів всі необхідні дії крок за кроком. При цьому без політики та піару.

– Чи бачите ви себе в ролі префекта? Адже обов’язки будуть дещо іншими, ніж тепер. І чи готові ви надалі бути представником Президента?

 – Оскільки за фахом я юрист, то, певно, у мене все б вийшло на даній посаді. Але ми поки що не знаємо обов’язків та умов. Можливо, що на представника Президента буде покладено наглядово-контролююче завдання. Наразі в державі потрібна така інституція, адже у функціях прокуратури відбулися деякі зміни. Взагалі, якщо мені запропонують, то я готовий працювати тут і далі на благо району, області та держави. Адже за час моєї роботи Одещина стала мені рідною.

Область:

Одеська область

Джерело:

«Одеські вісті»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...