Ніхто з об’єднаних громад не їздить за довідками до району і не доведеться

Після об’єднання громад люди не відчувають незручностей в отриманні тих чи інших довідок, які видають місцеві ради. У цьому переконаний голова підкомітету Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України Олександр Дехтярчук.

Під час вчорашнього голосування за чотири закони, критично важливі для продовження децентралізації в Україні, із сесійної зали лунала критика, що невеличкі села залишаться забутими й нікому непотрібними. Адже центр громади буде деінде, а розмір сіл не дозволить їм мати потужне лобі у виконкомі об’єднаної громади. Разом з цим, за довідками жителям маленьких сіл доведеться їхати за багато кілометрів.

«Ці страшилки не відповідають дійсності, – прокоментував такі заяви Олександр Дехтярчук. – В селах об’єднаних громад ефективно діють старости, створюються віддалені робочі місця центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП). Протягом кількох років, крім вже існуючих, планується створення до 600 центрів надання адміністративних послуг в об’єднаних громадах. Ця робота вже розпочалася  -  відібрано 14 пілотних об’єднаних громад, незабаром відберуть ще 10. Зараз розробляється кілька моделей надання адміністративних послуг у селах, передбачаються віддалені робочі місця для працівників вже існуючих ЦНАПів. Наша принципова позиція у тому, що ЦНАПи мають створюватися виключно органами місцевого самоврядування відповідно до потреб та можливостей громад. Працівники цих ЦНАПів цілком можуть їздити з ноутбуком за графіком по віддалених селах і надавати ті чи інші послуги».

За словами Олександр Дехтярчука, депутати до виконкому кожної об’єднаної громади обираються за мажоритарною системою. Відтак не можна говорити про те, що той чи інший населений пункт не буде представлений у виконкомі громади. Старости, які представлятимуть села, можуть не тільки брати активну участь у роботі виконкому, але й сприяти наданню адміністративних послуг, допомагати у створенні стратегічного плану розвитку громади, коригувати роботу комунальних підприємств. Саме так і відбувається на практиці. Адже в Україні вже працюють понад 300 старост.

10.02.2017 - 15:37 | Переглядів: 14613
Ніхто з об’єднаних громад не їздить за довідками до району і не доведеться

Теги:

адміністративні послуги

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

16 вересня 2024

16 вересня 2024

25 серпня - вебінар «Актуальні питання здійснення відкритих торгів в умовах воєнного стану»

25 серпня - вебінар «Актуальні питання...

Під час вебінару експерти Програми USAID DOBRE з питань публічних закупівель Мирослав Сімка і Юрій Кузько допоможуть,...

16 вересня 2024

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і власників тварин

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і...

Громадська організація БУР та Програма «U-LEAD з Європою» запустили програму Довгострокового волонтерства, присвячену...

16 вересня 2024