2017-й рік має стати успішним роком для децентралізації – Соловей

Реформа місцевого самоврядування, створення ОТГ, що передбачає передачу коштів і повноважень на місця, як показала практика, є успішним процесом. Але законодавча база для створення ОТГ є явно недостатньою і в деякій мірі – неврегульованою. Особливо в частині визначення повноважень старост, існування районів, небажання об’єднуватись певної частини населення.

“Я хочу сказати, що успішно проведена реформа децентралізації влади і реформа територіально-адміністративного устрою в 90-х роках в таких наших найближчих сусідів як Польща, Угорщина і Румунія дозволила цим країнам рухатись набагато динамічніше ніж сьогодні рухається наша держава. І саме ця реформа стала основною базою для розвитку наших найближчих сусідів.

Хочу зауважити, що в 2014-му році український парламент прийняв, я вважаю, історичний закон “Про добровільне об’єднання територіальних громад”, який визначив вектор на децентралізацію української влади. На передачу повноважень і ресурсів, які до останнього часу, справлялися Київ, розпоряджалися в ручному режимі. Таким чином відбувається процес передачі повноважень і ресурсів на місця – місцевій владі, яку безпосередньо будуть вибирати люди, – вважає Юрій Соловей.

Більше того, за відносно невеликий період функціонування нових територіальних громад, створених в результаті реформи, стає зрозуміло, що їхній розвиток є набагато динамічнішим, аніж – в рамках існуючого механізму адміністративно-територіального устрою.

“… практика показала що новостворені об’єднані територіальні громади в Україні, а їх є понад триста, станом на сьогоднішній час демонструють набагато швидшу динаміку розвитку, ніж ті адміністративні одиниці, керівництво яких призначається з Києва”, – переконаний нардеп.

Таким чином, сьогодні, на відміну від минулих років, у самому суспільстві відбувається усвідомлення неминучості реформи, її безальтернативності. Адже створення ОТГ – це шанс для громад на розвиток за рахунок власних ресурсів та отриманих повноважень.

“Поряд з цим, ми розуміємо, що по ходу реформи виникають ряд питань, які вже сьогодні український парламент повинен вирішувати для того, щоб реформа рухалась, для того, щоб ми вже в сімнадцятому році мали можливість говорити про те, що децентралізація завершується і рухається успішно. Адже є ряд проблем, які супроводжують цей процес. В першу чергу, це – проблеми пов’язані з недостатньою законодавчою базою щодо визначення повноважень старости в об’єднаних територіальних громадах.

Проблеми, що стосуються об’єднання тих населених пунктів, які знаходяться в різних районах, різних територіально-адміністративних одиницях. Окремо, хочу зауважити про проблеми, які виникають, коли певна частина людей в об’єднаній громаді, все ж таки, не хоче об’єднуватись, але переважна більшість людей виступають за. Ці проблеми описані в тих законопроектах, які необхіно прийняти наближчим часом”, – каже Юрій Соловей.

Тому народний обранець закликав колег до прийняття законів, які дозволять реформі рухатись далі: законопроект про “олійну пляму”(4772), законопроект про повноваження старости(4742), законопроект про об’єднанняв ОТГ в межах різних районів(5220).

“Ці три закони стосуються сотень тисяч українських громадян, які мають намір розвивати свої населені пункти. Ті фракції, які висловлюють аргументи проти цих законів, повинні розуміти, що вони діють проти сотень тисяч цих громадян”, – впевнений Юрій Соловей.

Область:

Івано-Франківська область

Джерело:

«Версії»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

16 вересня 2024

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на Буковині долає виклики й будує нові плани

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на...

«Ворота в Карпати» – так називає себе Вижницька громада Чернівецької області, розташована в передгір’ї буковинського...

16 вересня 2024

16 вересня 2024

25 серпня - вебінар «Актуальні питання здійснення відкритих торгів в умовах воєнного стану»

25 серпня - вебінар «Актуальні питання...

Під час вебінару експерти Програми USAID DOBRE з питань публічних закупівель Мирослав Сімка і Юрій Кузько допоможуть,...

16 вересня 2024

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і власників тварин

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і...

Громадська організація БУР та Програма «U-LEAD з Європою» запустили програму Довгострокового волонтерства, присвячену...