Чернігівська область не зуміла витратити 24 мільйони гривень

Чернігівська область не зуміла витратити 24 мільйони гривень. В минулому році з Державного фонду регіонального розвитку Чернігівщина отримала майже 92 мільйони,  ще 104, 67 мільйони — субвенції з державного бюджету на соціально-економічний розвиток окремих територій, і 31,6 мільйони держава дала на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад. Всього — 228, 2 мільйони гривень, як і планувалось. А от витратити їх область змогла не всі, а лише 204,44 мільйони. Решту довелось повернути державі. На перших позиціях антирейтингу освоєння коштів голова облдержадміністрації називає Прилуки та Прилуцький район.

Ольга Попенко, Прилуцький міський голова: «Ми освоїли все до копійки. Не освоїли тільки 726 тисяч на будівництво гімназії, які надійшли 27 грудня о 18.00. Коли їх можна освоїти? Також ми провели тендер і зекономили для держави 950 тисяч — 15 дитячих майданчиків ми закупили, але не за 3 мільйони, а за 2. Зекономлені кошти якби нам держава віддала, ми просили, але це грудень, кінець року. Не  встигаємо і ми, і держава».

Ситуація із надходженням коштів у кінці року уже стала класикою, а тому Валерій Куліч рекомендує всім, хто повинен їх освоїти, планувати цей процес заздалегідь і потім бути напоготові. І планувати якісно, оскільки відбір проектів для фінансування проводиться виключно за конкурсним рейтингом.

Валерій Куліч, голова облдержадміністрації : «Ми маємо низький рівень проектно-кошторисної документації. + Шкода коштів, бо ці 20 мільйонів не є для області зайвими. Із того, що буде по Фонду регіонального розвитку цього року — 122 мільйонів гривень. Ми будемо їх направляти на розвиток обласних об’єктів — лікарні, інфраструктура. На райони — мінімум. Створюйте об’єднані територіальні громади, отримуйте кошти Фонду регіонального розвитку. Не розраховуйте, що цього року ми будемо знову розподіляти гроші пропорційно».

Якраз створені у 2015 році перші в області 5 об’єднаних територіальних громад показали приклад, як використовувати державну субвенцію  — зробили це на 97%, причому Парафіївська та Кіптівська — стовідсотково.

Втім, щоб об’єднана тергромада зі своїм окремим бюджетом могла отримати гроші ще й з державного, є одна обов’язкова умова.

Олександра Хомик, заступник директора Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації: «Міжбюджетні відносини з бюджетом можливі при їх відповідності перспективному плану формування територіальних громад. Тому облдержадміністрація вже 4 рази виносила на сесію обласної ради зміни до проекту перспективного плану».

У 2015 році проект перспективного плану, затверджений обласною радою, передбачав створення на Чернігівщині 81 громади. Кабінет Міністрів затвердив 48 — така кількість покриває 80% області. Минулого року до 5 створених додалось іще 15. За кількістю утворених ОТГ це 10 місце у Всеукраїнському рейтингу, задніх пасуть південні райони Чернігівщини і Городнянський та Сосницький.

Втім, аби іще не законодавча казуїстика — приміром, у Холминській громаді неможливо провести вибори, тому що до неї входять ради двох сусідніх районів, і децентралізація випередила адміністративну реформу. А в Кіптівській громаді через таку казуїстику дільничних поліцейських не можуть поділити з сусідами.

Володимир Кучма, сільський голова Кіптівської ОТГ: «Нам дають 3-х дільничних з суміжними громадами, які ще навіть не об’єднались».

Так само через непослідовність реформ в утворених громадах виникають непорозуміння і з іншими послугами, в тому числі медичними. Останні, запевняє начальник обласного управління охорони здоров’я Петро Гармаш, мають вирішитись протягом двох найближчих років. Поки ж реформи наздоженуть одна одну, єдиним способом вирішення подібних проблем голова облдержадміністрації бачить домовленості.

Область:

Чернігівська область

Джерело:

«Чернігівщина»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

17 жовтня 2024

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини для участі у проєкті з визначення пріоритетів у відновленні

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини...

Асоціація міст України спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію (WFD) оголошують конкурсний відбір для...

17 жовтня 2024

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили дієві підходи до взаємодії з бізнесом і жителями

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили...

10-11 жовтня медіа ШоТам за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» об’єднало понад 100 голів громад та їхніх заступників з...

17 жовтня 2024

Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих

Затверджено зміни до Переліку територій, на...

Наказом Мінреінтеграції від 16 вересня 2024 року №293 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися)...

17 жовтня 2024

Президент підписав Закон «Про публічні консультації»

Президент підписав Закон «Про публічні...

  Президент підписав Закон України «Про публічні консультації» (законопроєкт №4254). Як повідомлялося, Закон...