Завдяки децентралізації люди відчули, що можуть і повинні впливати на розвиток своїх громад, - Людмила Даменцова

Децентралізація в Україні вже має безліч прикладів успіху у вигляді об’єднаних громад і реалізованих ними проектів. Ефективність реформи також підтверджена зростанням місцевих бюджетів. Але головною особливістю децентралізації в Україні є зміна свідомості людей, які вже зрозуміли, що можуть впливати на розвиток своїх громад, і краще ніж вони цього ніхто не зробить.

Про це сказала заступник директора Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону Людмила Даменцова під час семінару «Реформи у сфері децентралізації та деконцентрації в Україні: досвід країн-членів ОЕСР», який проходить 26-27 січня у Києві.

«Сьогодні наші міжнародні партнери неодноразово згадували високі темпи процесів децентралізації в нашій країні. І дійсно, менше ніж за два роки у нас створено 366 об’єднаних громад. І це не просто 1740 місцевих рад, які об’єднали зусилля і почали працювати у нових умовах, це 1740 прикладів готовності людей брати ініціативу і ставати господарями у своїх громадах», - сказала Людмила Даменцова.

За її словами, вже перший рік існування об’єднаних громад довів, що на місцях знають, як розвивати території. В об’єднаних громадах швидко набувають необхідних знань, яких до реформи не потребували, бо не мали можливості їх використовувати. Об’єднані громади працюють і вчаться паралельно і, як наслідок, близько 95 % з 1 млрд грн інфраструктурної субвенції було використано у 2016 році на необхідні людям проекти: ремонти доріг, шкіл, лікарень, дитсадків, вуличне освітлення, будівництво водогонів, оснащення ЦНАПів, придбання комунальної техніки тощо.

«Реформа перейшла в горизонтальну площину. В громадах вже не чекають на рішення згори. Там домовляються між собою, радяться, вчаться на досягненнях і помилках одне одного і рухаються далі», - сказала Людмила Даменцова.

За її словами, активніше почав працювати і механізм співробітництва громад. «Зараз укладено вже 73 договори про співробітництво. Близько 370 громад, серед яких і об’єднані, у співпраці реалізують спільні проекти, які розвивають території і дозволяють ефективно використовувати кошти місцевих бюджетів», - повідомила вона.

Людмила Даменцова подякувала представникам міжнародних проектів за підтримку реформи, за допомогу, яку вони надають громадам, і закликала до продовження спільної роботи, до втілення в Україні кращих світових практик заради поліпшення умов життя в кожній громаді.

Як повідомлялося, Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) зацікавлена у підтримці процесів децентралізації в Україні.

27.01.2017 - 11:55 | Переглядів: 9686
Завдяки децентралізації люди відчули, що можуть і повинні впливати на розвиток своїх громад, - Людмила Даменцова

Приєднані зображення:

Теги:

ОЕСР

Джерело:

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...