Миргород ділиться досвідом з делегацією зі Сходу України

Децентралізація в Україні: підсумки, перспективи, виклики. У Миргороді  йшлося про добровільне об’єднання громад у Донецькій та Луганській областях.  Подробиці – в наступному сюжеті.

У Миргороді уповноважених місцевих рад зібрали не випадково. Як каже   представниця  Міністерства регіонального розвитку  України Лідія Євтушенко, це  місто -  зразок вітчизняного  комунального господарювання.

Лідія Євтушенко, представниця Міністерства регіонального розвитку  України:Ті ініціативи нові, які реалізуються в Києві, реалізуються зараз і в Миргороді.  Миргород - активно розвивається. Миргород працює, і я думаю, зовсім скоро  якість життя в Миргороді буде такою, яка відповідає  прекрасному стану і перспективам. Миргород реалізує європейські цінності в себе зараз.

Міський голова Сергій Соломаха та  фахівці міської ради  презентували гостям нові інфраструктурні  розробки з благоустрою курортного міста. Нині впроваджують 15 проектів. Особливо зацікавили гостей система поводження з побутовим відходами.  Говорить депутат Вільнюської райради Вайдас Аугунас.  

Вайдас Аугунас, депутат Вільнюської райради: С этого года меняется сама ценовая политика ввоза мусора: все делится на две части, есть абонплата, которую платит каждый дом, не зависимо, сдан дом в эксплуатацию или нет.

Лідія Євтушенко докладно проінформувала  про децентралізаційну реформу  в Україні. Зазначила - торік було створено 366 громад. На розвиток інфраструктури з бюджету надано мільярд гривень.

Лідія Євтушенко, представниця Міністерства регіонального розвитку  України: Вони отримали  прямі бюджетні стосунки, отримали  повноваження як міста державного значення, субвенцію на інфраструктуру і мільярд грн. Це нові дороги, освітлені села, поремонтовані школи, дитсадки, ФАПи, клуби і так далі.

Проте,  разом з позитивними напрацюваннями  залишається чимало викликів:  східні регіони не можуть   активно долучитися до  реформ, говорить секретар Маріупольської міської ради Степан Махсма.

Степан Махсма, секретар Маріупольської міської ради: Для  того чтобы привлечь инвестора , нам необходимы получить  гарантии,  потому как не все местные советы могут их предоставить.  Мы должны заручаться либо области либо министерствами различными.

Область:

Полтавська область

Джерело:

«Лтава»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...