«Об’єднання – це ще не децентралізація, а лише перший крок», - голова об'єднаної грмади

Під час форуму «Реформа місцевого самоврядування: стан та перспективи» у Кропивницькому голова Новоукраїнської об'єднаної громади Олександр Корінний поділився власним досвідом роботи у новому для нього форматі.

«Насправді об’єднання, про яке ми часто говоримо – це не є децентралізація, – говорить Корінний. – Це лише перший крок, який дасть вам можливість впроваджувати процеси децентралізації. Бо децентралізація – це забрання на себе функцій та відповідальності за розвиток своєї території. Тому об’єднання – це одна з форм отримати цю можливість. Створювати ОТГ треба тоді, коли ви бачите перспективу і знаєте, що ви зможете цією територією управляти. Тоді не буде у нас ні занадто великих, ні занадто малих громад, а будуть ті, які відповідально ставляться до отриманих повноважень та мають довіру жителів. Якщо ви хочете погратися у гроші з державою, повірте, це безперспективно. І це правильно. Бо якщо дати можливість кожній громаді впливати на субвенції, дотації та інші надходження до громади, то кожна буде тягнути у свій бік».

До слова, Новоукраїнська ОТГ ще не отримала одноразову субвенцію з державного бюджету на розвиток інфраструктури ОТГ, якою «приманюють» до створення громад. Цю субвенцію громада отримає у 2017 році. Також не отримала громада фінансування з Державного фонду регіонального розвитку у 2016 році, оскільки жоден з проектів, які подавалися громадою, не пройшли відбір.

Вибори, вибори…

Для того, щоб створити Новоукраїнську ОТГ Олександру Корінному довелося пережити вибори двічі – з інтервалом у 5 місяців. Перші – чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів – відбулися 25 жовтня 2015 року, другі на посаду голови Новоукраїнської ОТГ – 27 березня 2016 року.

«Ще одна перепона для сільських голів, яка відштовхує – це необхідність проводити вибори. Новоукраїнка пережила їх двічі. Якщо треба, ми готові пережити їх і втретє, бо виборів не треба боятися. Якщо ви їх боїтеся, якщо вам не довіряють, тоді не треба брати на себе реформу», – наголошує Корінний.

До чого варто бути готовим при створенні громади

До чого варто бути готовим перед тим, як йти на об’єднання громад, міський голова Новоукраїнської ОТГ розповів максимально дипломатично і без прикрас:

«Найголовніше, що ви повинні зробити перед тим, як вирішити об’єднуватись, це проаналізувати свої можливості і подальшу перспективу розвитку, обговорити їх із неурядовими громадськими організаціями. Дуже важливо також обговорити цю ініціативу з органами виконавчої влади – з районними адміністраціями та районними радами. Зробити це треба для того, щоб у майбутньому, коли ви створите громаду, у вас не виникло питань:  «А чий же то клуб буде?», «Де ви розмістите школу?», «А чий буде позашкільний заклад?», – переконує Корінний. – З усіма треба сісти, переговорити, донести свою точку зору. І тільки після цього вже розпочинати підписання договорів між територіями, які хочуть об’єднатися. У цих договорах також треба чітко передбачити, що субвенцію на розвиток інфраструктури ви не заберете у центр громади, а навпаки  – допоможете розвиватися тим територіям, які слабші. І тоді жодних проблем з об’єднанням не буде».

11.10.2016 - 16:06 | Переглядів: 8753
«Об’єднання – це ще не децентралізація, а лише перший крок», - голова об'єднаної грмади

Теги:

Олександр Корінний

Область:

Кіровоградська область

Громади:

Новоукраїнська міська об’єднана територіальна громада

Джерело:

Перша електронна газета

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...