Ганна Гопко: Успіхи роботи об’єднаних територіальних громад є найкращим способом популяризації досягнень у рамках децентралізації

Децентралізація має стати одним з пріоритетних напрямків роботи Парламенту. Про це під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа центрі заявила Ганна Гопко, народний депутат України. «Парламент у співпраці з урядом повинен зробити усе можливе для того, щоб прийняти пакет законів, щоб розблокувати утворення об’єднаних територіальних громад. Також у бюджеті 2017 року треба зробити все можливе для того, щоб фінансова децентралізація стала незворотною. […] Ми також ставимо одним із завдань оновити склад ЦВК», – додала вона.  Також важливим моментом Ганна Гопко назвала створення Єдиного координаційного центру, де всі донори будуть розміщувати свою інформацію про програми, які реалізуються в Україні.

«ЦВК зараз відмовляється проводити вибори, аргументуючи це тим, що немає коштів зараз в державному бюджеті. […] Але якщо ми найближчим часом не внесемо зміни до бюджету, то вибори у новостворених об’єднаних громадах будуть під загрозою», – розповів Остап Єднак, народний депутат України. Наразі більше 100 мільйонів євро виділяються донорами з США та країн ЄС на підтримку різних сфер, і їх діяльність в Україні є досить скоординованою. «Ще з минулого року були спроби створити галузеву матрицю реформ, але нічого не зроблено», – зазначив Остап Єднак.  – Неуспіх цієї реформи буде неуспіхом України, а ми собі цього дозволити не можемо».

Юрій Ганущак, директор Інституту розвитку територій висловив надію, що цього тижня Верховна Рада України ухвалить ключові законопроекти, які розблокують подальше проведення реформи. Серед пріоритетних завдань – прийняття законопроектів №4772 і №4773 – Закону про порядок приєднання, який дозволяє приймати рішення тим, хто бажає об’єднуватись. «Також це закон про зміну меж районів. […] Однозначно треба блокувати закон №4355 – це закон, який передбачає останню можливість задурно забрати землю великими латифундистами», – додав Ганущак. Закон про планування території об’єднаних територіальних громад покликаний не допустити цього.

«Для проведення виборів має минути 70 днів з дня їх призначення. Крім того, щоб об’єднані територіальні громади потрапили в міжбюджетні розрахунки, які буде робити Міністерство фінансів у грудні, вибори мають бути призначені щонайпізніше 17-20 вересня цього року. Тому у нас дуже обмежені терміни», – пояснив Іван Лукеря, експерт Реанімаційного Пакету Реформ з питань децентралізації. На його думку, в Україні є три суб’єкти, які блокують реформи. Це Верховна Рада, яка має лише цей тиждень на прийняття життєво важливих для України законопроектів, зокрема №4772, №4773, №4386-д, №3390. Це – остання можливість встигнути забезпечити проведення виборів в об’єднаних територіальних громадах, потрапивши в розрахунки Мінфіну в грудні. Також є  тенденція до блокування реформ головами районних державних адміністрацій. Вихід з цією ситуації Іван Лукеря вбачає навіть у їх звільненні та призначенні нових, сумлінних.

06.09.2016 - 12:20 | Переглядів: 10220
Ганна Гопко: Успіхи роботи об’єднаних територіальних громад є найкращим способом популяризації досягнень у рамках децентралізації

Приєднані зображення:

Теги:

Юрій Ганущак

Джерело:

УКМЦ

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...