Депутати на Вінниччині «розлучили» села, які хотіли об'єднатися

Ініціативна група сіл Майдан Чапельський та Парпурівці Вінницького району готують позовну заяву до суду, щоб призупинити процес об'єднання громад в рамках Сокиринецької та Парпуровецької сільрад. Мешканці цих сіл не хочуть об'єднуватись з Сокиринцями та Хижинцями, а бажають приєднатися до Луки Мелешківської. Про це Vlasno.info повідомила місцева мешканка Людмила Фісун. 

– Ця історія вже більше року тягнеться. Відколи почався процес об'єднання, – говорить Людмила Миколаївна. – Ми зразу сказали, що хочемо до Луки, бо нам туди найближче добиратись. Наші діти туди в школу ходять, а ми — на роботу. Але нам зауважили, що наші села відносяться до Парпурівецької сільради, і "висмикувати" їх з однієї сільради на об'єднання до різних громад не можна. Тобто, щоб Майдан Чапельський та Парпурівці відійшли до Луки-Мелешківської, а Хижинці – до Сокиринець.

В Парпурівецьку сільраду входять села Парпурівці, Хижинці та Майдан Чапельський.

– Через те, що Хижинці – найбільше село і там найбільше депутатів, рішення на сесії сільради приймається на користь Хижинців. А нас ніхто не слухає, хоча є історична довідка, де чітко вказується, що наші села відносились до Луки, – бідкається жінка. – Ми вже й до Верховної Ради листи писали, і в Мінрегіонбуд, і Президенту. Присилають звідти: "Розглянути і задовольнити", а тут все зовсім по-іншому відбувається. Ще й Писарівка вийшла з процесу об'єднання.

Нагадаємо, нещодавно Писарівська сільрада, в яку входять села Писарівка та Щітки, відмовилась об'єднуватися з Сокиринецькою та Парпуровецькою сільрадами.

– Мати центром Писарівку ми б ще погодились, там і школа гарна, і лікарня. А тепер хочемо тільки у Луку. Нам народні депутати підказали, що зараз готується законопроект, згідно із яким кожному селу можна буде об'єднуватись як завгодно – чи разом із селами своєї сільради чи окремо, – розповідає Людмила Фісун. – А поки що треба призупинити процес об'єднання, так юристи переконують.

Перший заступник керівника секретаріату Вінницької обласної асоціації органів місцевого самоврядування Андрій Кавунець зауважує:

– Звісно, подавати до суду – це їх право. Але поки не буде проведено процедуру розділу Парпуровецької громади, всі три села будуть разом іти в об'єднання. Нових законів тут не треба. Процедура розділу громади існує і зараз. Втім, для цього потрібне рішення сесії ради. А той закон, про який вони, мабуть, говорять – це процедура приєднання громад до вже існуючих об'єднаних громад по спрощеній процедурі без перевиборів.

Нагадаємо, активісти села Гонорівка судились щодо незаконності процесу об'єднання Студенянської об'єднаної територіальної громади. 

Область:

Вінницька область

Громади:

Сокиринецька сільська об’єднана територіальна громада

Джерело:

«Власно»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 вересня 2024

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до Держбюджету підтримав парламентський комітет з місцевого самоврядування

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до...

26 вересня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та...

26 вересня 2024

В Офісі Президента розповіли про пріоритети регіональної політики на 2025 рік

В Офісі Президента розповіли про пріоритети...

Наступного року регіональна політика зосередиться на зміцненні обороноздатності країни та подоланні наслідків,...

26 вересня 2024

Як громади розвивають культуру та долають виклики в цій сфері — тези з брифінгу мерів

Як громади розвивають культуру та долають...

Культура — галузь, що часто залишається позбавленою належної уваги в суспільстві, особливо в умовах війни. Однак саме...

26 вересня 2024

Диджитальний перехід у культурі: чому це має хвилювати українців?

Диджитальний перехід у культурі: чому це має...

Cвіт невпинно диджиталізується, і вже ні для кого не є фантастичним той факт, що поруч зі звичайною реальністю існує...