Досвід лідерів об’єднаних громад сьогодні набагато цінніший для місцевого самоврядування, ніж вказівки згори, - В’ячеслав Негода

Сьогодні, до прийняття Парламентом змін до Конституції України в частині децентралізації, головна увага в уряді і експертному середовищі приділяється формуванню громад, здатних розвивати свої території і надавати якомога більше якісних послуг населенню.

Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода під час зустрічі з делегацією Комісії територіального самоврядування та регіональної політики Сейму Республіки Польща на чолі з головою Комісії Анджеєм Мацєєвскі.

«На цьому етапі впровадження реформи вже майже ні в кого не виникає запитання - варто громадам об’єднуватися, чи ні, зараз питання у тому, як найбільш ефективно організувати передачу їм повноважень у сфері освіти, медицини, адміністративних та інших послуг, як цим громадам допомогти ефективно використовувати державну і міжнародну підтримку, планувати свій розвиток», - сказав В’ячеслав Негода.

За його словами, розвивати громади згори неможливо. «Централізована система влади в Україні вже довела свою неспроможність. Вона навіть не змогла захистити себе, не говорячи вже про інтереси людей. Тому маємо зміцнювати центральну виконавчу владу хіба що в питаннях обороноздатності, зовнішніх відносин, а якомога більше повноважень віддавати на місця. А для цього разом з нашими іноземними партнерами ми і надалі підтримуватимемо нових лідерів громад, здатних брати на себе повноваження і нести відповідальність перед людьми і державою», - сказав Перший заступник Міністра.

Він зазначив, що більшість керівників нових об’єднаних громад - це місцеві лідери нової формації, досвід яких зараз набагато цінніший для активних представників інших громад, ніж вказівки згори.

У свою чергу, Анджей Мацєєвскі також наголосив на необхідності підтримувати місцевих лідерів: «На папері можна намалювати найкращу ідею, найкращу концепцію і стратегію розвитку самоврядування. Але може виявитися, що її просто не буде кому втілювати на місцях. Тому дуже вірно сконцентруватися зараз на формуванні нових лідерів у громадах, яких не потрібно буде переконувати у необхідності змін. Вони мають переймати найкращий досвід, поширювати підхоплену ними «бацилу самоврядування» на всю Україну». 

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...