Дніпропетровська область: в облдержадміністрації відбулась нарада з представниками об’єднаних територіальних громад

10 червня, під головуванням першого заступника голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олега Кужмана відбулася нарада з представниками об’єднаних територіальних громад області. 

На порядок денний винесено декілька питань, одним з яких було створення підрозділів місцевої пожежної охорони в об’єднаних територіальних громадах під час реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади.

З інформацією про створення місцевої пожежної охорони у складі місцевих пожежних команд  та формування добровільної пожежної охорони виступив заступник начальника Головного управління з реагування на надзвичайні ситуації полковник служби цивільного захисту Олександр Шевченко. 

Він проінформував, що одним із найбільш проблемних питань, які виникають під час реагування на надзвичайні ситуації (у тому числі гасіння пожеж), на території сільських населених пунктів області є їх значна віддаленість від місць дислокації державних пожежно-рятувальних підрозділів. У деяких випадках вона сягає 50 – 70 км. Як наслідок такого становища, сільські пожежно-рятувальні підрозділи прибувають до місця пожежі із значним перевищенням встановлених часових нормативів, який, беручи до уваги, стан утримання автодоріг, становить 40-50 хв, а інколи і понад 1 годину. Реально існуючої кількості пожежно-рятувальних підрозділів на території нашої області є недостатньою для забезпечення ефективного та своєчасного гасіння пожеж та оперативного надання допомоги тим громадянам, які на неї чекають.

Згідно Кодексу цивільного захисту України, голова об’єднаної територіальної громади, з моменту його обрання на посаду, є начальником цивільного захисту громади, який перед законом та перед своїми виборцями відповідає за виконання всього комплексу заходів цивільного захисту на території громади, належний рівень безпеки життєдіяльності населення, в тому числі і за їх протипожежний захист. Ефективне виконання завдань із забезпечення пожежної безпеки на території громад можливе виключно шляхом створення місцевої пожежної охорони у складі місцевих пожежних команд  та формування добровільної пожежної охорони. 

Також, було обговорено питання щодо будівництва нових пожежних депо. Головне управління  ДСНС України у Дніпропетровській області пропонує до розгляду будівництва модульних швидкоспоруджуваних пожежних депо, виробництво яких є як на території України, так і на території області.

Починаючи з наступного тижня, робочою групою Головного управління будуть проведені зустрічі безпосередньо в громадах, в ході яких планується більш детально обговорити проблеми, які постали перед громадянами в ході створення МПО.

Область:

Дніпропетровська область

Джерело:

Сайт ДСНС в Дніпропетровській області

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...