Досягнення України у сфері децентралізації за останні два роки вражають, - німецький експерт Андреас фон Шуманн

«Я 40 років займаюся розвитком місцевого самоврядування у світі, але я вражений досягненнями України у цій сфері за останні два роки», - наголосив Андреас фон Шуманн, експерт GIZ (ФРН) та керівник програми U-LEAD під час засідання Архітектурно-містобудівної ради Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України.

За його словами, відповідна підтримка західних інституцій, зокрема Євросоюзу, надається Україні з огляду на бажання покращити якість життя українських громадян. «Для України важливо аналізувати практику європейських країн, використовувати накопичений в ЄС позитивний досвід. Звісна річ, вам не вдасться реалізувати в Україні концепцію реформування місцевого самоврядування Франції чи Німеччини. Але ви маєте реалізувати свою українську стратегію. Переконаний, Україні це вдасться. Адже я не бачив іншої країни, яка б із більшою наполегливістю і рішучістю реалізовувала такі реформи», - зауважив Андреас фон Шуманн.

На думку німецького експерта, Україна багато досягла у процесах децентралізації. «Це складна робота, успіх якої значною мірою залежить від новостворених громад. Необхідно дбати про професіоналізацію менеджерів місцевого рівня. Потрібна розумна концепція для фінансового управління і бюджетування територій», - заявив він. За словами Андреаса фон Шуманна, важливий чинник реформи децентралізації – наявність у громадах стратегічного бачення розвитку своїх територій і підтримка цих планів місцевим населенням. Це вкрай важливо для залучення інвестицій у регіони.

У свою чергу Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко подякував європейським експертам за підтримку та допомогу у впровадженні реформ. «Вдячний німецьким та польським колегам, які готові разом з нашими спеціалістами знайти проблемні точки в плануванні територій і поділитися своїм, європейський досвідом у їх вирішенні. Україна обрала шлях децентралізації і впевнено рухається ним. Результати реформи вже відчули територіальні громади, які отримують повноваження і кошти для розвитку. Таким чином, вони можуть оперативно вирішувати усі місцеві питання, ефективно управляти власними ресурсами, розвивати свою територію, а отже змінювати життя мешканців своїх територій на краще», -  наголосив Геннадій Зубко.

Нагадаємо, що реформа децентралізації, яку активно впроваджує Мінрегіон, сьогодні демонструє безперечні позитивні результати. Так, вже створено 172 об’єднані територіальні громади. Об’єднані територіальні громади отримують фінансову і організаційну підтримку від держави, мають прямі відносини з Державним бюджетом, а також повноваження та джерела надходжень до бюджетів як у міст обласного значення. Зокрема, у бюджетах громад, які обєдналися за перспективним планом формування громад області, залишається 60% податку на доходи фізичних осіб, інші податки та збори.

29.04.2016 - 18:02 | Переглядів: 12699
Досягнення України у сфері децентралізації за останні два роки вражають, - німецький експерт Андреас фон Шуманн

Теги:

Геннадій Зубко U-LEAD

Джерело:

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...