Старовижівщина: від рішень громади залежить її майбутнє

У районному будинку культури у Старій Вижівці відбувся семінар «Актуальні питання діяльності органів місцевого самоврядування», на який завітали консультанти Офісу реформ у Волинській області та Волинського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій.

…Консультант Офісу реформ Анатолій Пархом’юк наголосив, що реформа децентралізація в Україні це – не вигадування велосипеду, а врахування кращого європейського досвіду. Саме ця реформа допоможе нормалізувати стосунки поміж громадами і владою. Реформу місцевого самоврядування експерт назвав незворотнім шляхом.

Пархом’юк наголосив, що 70 % українських бюджетів є дотаційними, тобто, не можуть вижити самі. За словами консультанта, в цивілізованиї країнах немає бюджетної “драбини”, а тільки прямі бюджетні стосунки. Він наголосив на тому, що потрібно змінювати не лише систему, але й її розуміння.

Експерт акцентував увагу на тому, що добровільність об’єднання не означає казна що. Слід враховувати і думки людей, і фінансову спроможність, і майбутнє цілої території, а не лише однієї громади.

“Україна в нас одна. То ж давайте бути мудрими українцями!”, – зауважив Анатолій Пархом’юк і додав, що країна проявила високий рівень громадянського суспільства і   дала чудову спробу для самоорганізації населення.

Консультанта Офісу реформ після виступу засипали питаннями очільники довколишніх сіл. Найбільше їх цікавило, скільки ж громад має бути утворено у районі. Зауважимо, що згідно із перспективним планом йдеться про три громади. Але слушною є думка про утворення – один район – одна громада. Пархом’юк закликав громади до дискусії, аналізу паспортів громад, аби сформувалося загальне бачення майбутнього цієї території.

Область:

Волинська область

Джерело:

Офіс реформ

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

27 вересня 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

  Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад,...

27 вересня 2024

26 вересня 2024

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до Держбюджету підтримав парламентський комітет з місцевого самоврядування

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до...

26 вересня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та...

26 вересня 2024

В Офісі Президента розповіли про пріоритети регіональної політики на 2025 рік

В Офісі Президента розповіли про пріоритети...

Наступного року регіональна політика зосередиться на зміцненні обороноздатності країни та подоланні наслідків,...