12-13 листопада в Києві пройшов перший Європейський регіональний саміт шкільного харчування, під час якого представники урядів, міжнародних і громадських організацій, експерти, представники територіальних громад України долучилися до обговорення прогресу та викликів у реформі шкільного харчування, започатковану 2020 року за ініціативою першої леді Олена Зеленська.
У заході взяли участь близько 500 учасників, серед яких Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, Перша леді Олена Зеленська, представники урядів та посольств понад 20 країн, міжнародних організацій, серед яких і Швейцарсько-український проєкт DECIDE, який у партнерстві з Посольством Швейцарії в Україні стали партнерами регіональної сцени та експозони. Захід був присвячений обговоренню питання забезпечення шкільного харчування та став платформою для обміну кращими практиками країн-членів коаліції, українських громад та областей.
Саміт охопив широкий спектр тем на двох сценах — головній та регіональній, і включав презентацію досягнень України в реформі шкільного харчування, панельні дискусії про роль здорового харчування в освіті та фізичному розвитку дітей, а також демонстрацію інноваційних підходів до організації шкільного харчування.
Особливий інтерес викликала експозона, де громади з різних регіонів України презентували кращі практики та потреби для впровадження реформи.
Під час відкриття саміту Прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголосив на важливості продовження та розширення реформи шкільного харчування:
«Зараз 1,8 мільйони учнів забезпечені харчуванням.З них близько половини харчуються безкоштовно гарячими сніданками або обідами коштом держави. З цього навчального року безкоштовне гаряче харчування доступне для усіх учнів початкових класів. 1,5 млрд грн ми виділили на капітальний ремонт шкільних їдалень та на закупівлю для них сучасного обладнання».
Перша леді Олена Зеленська підкреслила, що реформа була започаткована ще до повномасштабного вторгнення, і, попри всі виклики, держава продовжує її впровадження. Вона також наголосила на необхідності комплексного підходу:
«Їжа — значна частина успіхів у навчанні та житті. Тому ми зібрали разом представників різних інституцій, кухарів, лікарів, дієтологів, і почали діяти, крок за кроком. Ми прагнемо створити таку систему, де кожна дитина в школі отримує не тільки корисний обід, а й культуру здорового харчування, яка залишиться з нею на все життя».
Заступниця програми співробітництва Посольства Швейцарії в Україні Сімон Троллер також відзначила значущість цієї реформи для українських громад і поділилася досягненнями швейцарсько-української співпраці:
«Ми підтримали системи управління безпекою харчових продуктів у 200 закладах освіти. Крім того, ми працюємо над покращенням якості виробництва молока та його впровадженням в Україні, підтримали розробку нового рецептурника. А головне - аналітично підтримаємо громади й Уряд у плануванні та реалізації реформи. Ми бачимо величезну мотивацію громад створювати позитивні зміни для своїх дітей і це дійсно надихає».
Менеджерка проєкту DECIDE Валентина Полторак розповіла про комплексний підхід Проєкту до реформи шкільного харчування в Україні:
«Після децентралізації всі територіальні громади захотіли змінити систему харчування та були готові інвестувати в неї свій час і власні ресурси. Це був той момент, коли ми долучилися. Ми провели низку тренінгів, долучилися до розробки порталу «Знаїмо», підтримали Уряд у створенні стратегії реформи шкільного харчування, розробили дашборд потреб шкіл.
З 2021 року в межах консультаційної кампанії ми охопили 5000 представників місцевого самоврядування, зокрема відділи освіти, які сьогодні відповідають за організацію харчування, у тому числі закупівлі та провадження систем безпеки (НАССР), а також розробили два порадники разом з органами державної влади».
Проєкт DECIDE демонструє комплексний підхід до впровадження реформи, що охоплює всі рівні — від стратегічного планування та навчання управлінців освітою до роботи зі школами. Серед основних напрямків, які вже реалізовані:
Стратегічне планування: DECIDE допоміг розробити Стратегію реформи шкільного харчування до 2027 року, що стала основою для успішного впровадження змін. Документ включає стратегічні та операційні цілі реформи щодо закупівель і фінансування, відновлення та модернізації харчоблоків, розвитку кадрових ресурсів, впровадження нових стандартів харчування.
Підтримка громад: у межах проєкту проведені численні тренінги для управлінців освітою, що допомагають втілювати систему HACCP, організовувати закупівлі. Особливу увагу приділено також заходам для дітей: у літніх клубах, організованих в громадах за підтримки DECIDE, тисячі дітей навчаються основ здорового харчування, беруть участь у квестах та майстер-класах.
Модернізація інфраструктури та навчання майстрів-тренерів для підвищення кваліфікації персоналу шкільних їдалень. За підтримки проєкту 52 майстри виробничого навчання з профтехів з усіх областей України, які готують шкільних кухарів в кулінарних хабах, пройшли навчання та отримали сертифікати майстрів-тренерів від CultFood та Асоціації громадського харчування. Тепер вони зможуть навчати кухарів у кулінарних хабах у всіх регіонах України.
Залучення молоді та популяризація професій: DECIDE співпрацює з 10 закладами професійно-технічної освіти у 9 громадах, де створюються профорієнтаційні хаби. Три з них матимуть кулінарне спрямування.