Як зміна зарахування ПДФО за місцем проживання платника може підтримати місцеві бюджети – готується дослідження

Експерти готують дослідження впливу на місцеві бюджети зміни способу зарахування ПДФО. 24 жовтня Програма «U-LEAD з Європою» разом із Програмою Polaris «Підтримка багаторівневого врядування в Україні» провели дискусійну панель на тему впливу зміни зарахування ПДФО за місцем проживання платника.


До обговорення долучилися представники Верховної Ради, Міністерства фінансів, Міністерства економіки, експерти та народні депутати.

 

 

Експерти провели моделювання для оцінки впливу зміни механізму зарахування ПДФО на податкову спроможність територіальних громад, що базується на використанні офіційних даних та результатів репрезентативного опитування мешканців громад.

Сорен Гербст, керівник відділу підтримки багаторівневої системи управління Програми «U-LEAD з Європою», зазначив:

«Ми вважаємо, що рішення про зміну механізму розподілу ПДФО повинні ґрунтуватися на відповідних даних та розрахунках і враховувати інтереси та можливості різних стейкхолдерів».

 

 

«Дискусія про розподіл місцевих фінансів і вдосконалення механізму зарахування ПДФО пов’язана з доопрацюванням рамкових умов функціонування місцевого самоврядування в Україні», - закцентувала Іева Калніня, керівниця напряму багаторівневого врядування Програми Polaris.

 

 

Під час заходу зазначалося, що зараз близько 40% ПДФО йде не до тих громад, де працюють платники, а це посилює нерівність: 70% громад залишаються дотаційними.

Експертне моделювання показує, що зарахування ПДФО за місцем проживання може підвищити надходження в 90% громад і зменшити кількість дотаційних муніципалітетів до 55%.

«Нам треба обговорювати всі фіскальні ризики та шукати рішення на них. Тож, цей захід - те, що нам потрібно, аби сформувати наступні дії для удосконалення механізму зарахування ПДФО. Особливо, враховуючи виклики в контексті євроінтеграційного процесу», - прокоментував Олександр Корнієнко, перший заступник Голови Верховної Ради України.

 

 

Заступник Міністра розвитку громад та територій України Олексій Рябикін наголосив на важливості розгляду вирішення проблеми податку на доходи фізичних осіб у контексті європейської практики та цілей політики згуртування ЄС.

 

 

Учасники обговорення відзначили, що реформа потребує вдосконалення реєстраційної системи, заходів для зменшення неформальної зайнятості та компенсаційних механізмів для громад, які можуть втратити частину надходжень.

«Дійсно дуже фахове дослідження і актуальна тема. Сплата ПДФО за місцем проживання, а не за місцем роботи - абсолютно правильний напрямок політики. Не тільки тому що так є у цивілізованих країнах, а тому що так правильно, - вважає Віктор Тимощук, заступник голови правління Центру політико-правових реформ, с.н.с. Інституту держави і права імені В.М.Корецького НАН України. - Людина (чи роботодавець за людину) має сплачувати податки у ту громаду, де вона живе і отримує публічні послуги від держави і громади. Тоді є чіткий політичний зв'язок: сплачую податки - обираю місцеву владу - вимагаю ефективного використання сплаченого податку. Так зростає політична культура».

На думку експерта, має бути і чіткий зв'язок між публічними послугами та місцем проживання і сплатою податків.

«Тоді дошкільне виховання, школа і таке інше - у моїй громаді, за мої податки. У «чужій» громаді окремо сплачую за ці послуги, або включаються інші механізми між громадами і державою», - вважає експерт.

Віктор Тимощук окремо звернув увагу на слова експерта Тоні Левітаса про те, у Польщі  перехід на сплату ПДФО за місцем проживання різко підвищив мотивацію самих громад діяти проактивно:

  1. стимулювати громадян до фактичної реєстрації місця проживання у громаді, тобто до коректного обліку своїх мешканців;
  2. підтримувати детінізацію економіки, адже тоді податки - це вже ресурс громади.

«Тож ця реформа тісно пов'язана і з реальною реформою найбільш масової адміністративної послуги - реєстрації місця проживання. Треба переходити на ліберальну декларативну (повідомну) модель, коли людина легко і без додаткових паперів/доказів зможе задекларувати своє реальне місце проживання (без прив'язки до права власності, офіційної оренди тощо). Так як це роблять сьогодні ВПО», - вважає Віктор Тимощук.

Найближчим часом експерти планують опублікувати текст дослідження і моделювання для більш широкого обговорення.


Як відомо, Кабінет Міністрів України офіційно затвердив План заходів з реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні на період 2024-2027 років. Він передбачає проведення аналізу, а також розробку пропозицій, спрямованих на вдосконалення механізму зарахування ПДФО до місцевих бюджетів за місцем проживання платника податків.

На тему: 

Переглядів: 163
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: бюджет
Читайте також: