Як допомогти учням свідомо обирати професію - у Львові пройшов форум з кар'єрного супроводу
Як допомогти учням свідомо обирати професію - у Львові пройшов форум з кар'єрного супроводу

Як допомогти учням свідомо обирати професію? Звісно ж через цілісну систему професійної орієнтації. Вона має включати різноманітні заходи, які знайомлять учнів із широким світом професій та закладами освіти, де можна здобути потрібний фах. Одним із таких заходів став львівський форум «ВАЙБ», партнером якого виступив Швейцарсько-український проєкт DECIDE.


Форум став платформою для обміну досвідом та налагодження контактів між головними учасниками системи кар'єрного супроводу: владою, закладами освіти і бізнесом.

Подія у Львові зібрала близько 4000 учасників: учнів 7-11 класів та їхніх батьків, вчителів, представників ОВА та органів управління освітою, викладачів та студентів профтехів, представників бізнесу.

 

 

У програмі форуму — панельні дискусії з топовими експертами-практиками, майстер-класи, а також ярмарок професій, де студенти профтехів могли зустрітись із потенційними роботодавцями.

Менеджерка Швейцарсько-українського проєкту DECIDE Валентина Полторак у вітальному слові наголосила, що розвиток системи профорієнтації є ключовим завданням напряму «DECIDE: ПРОФТЕХ».

«Важливо обрати ту професію, яка вас надихає, яку ви полюбите, і в якій будете щасливими. Бажаю вам залишатися в Україні, знайти тут своє місце, отримати гідну роботу і стати реалізованими людьми. Вірю, що разом збудуємо країну, в якій хочеться жити», — зазначила Валентина Полторак.

 

 

Вже зараз 6 регіонів-партнерів, 10 закладів професійної освіти, 9 громад-партнерів та 20 шкіл в цих громадах пілотують моделі співробітництва задля створення системи карʼєрного супроводу учнів у виборі майбутньої професії.

В межах пілоту:

  • обрані заклади освіти працюють із JOBs-матеріалами з профорієнтації;
  • громади отримають мінігранти на проведення екскурсій підприємствами;
  • для громад-партнерів підготують кар’єрних радників, які допомагатимуть впроваджувати систему кар'єрного супроводу та профорієнтації.

Інфраструктурним компонентом напряму є створення на базі 10 профтехів сучасних профорієнтаційних хабів. До кінця року будуть облаштовані осередки із сучасним обладнанням, яке дозволить учням та ученицям спробувати себе у певній професії та пізнати якомога більше професійних напрямів. Крім цього, хаби матимуть зону для проведення лекцій та практичних занять, майстер-класів чи іншої групової роботи.

Профорієнтаційні хаби створюються за різним напрямами. А саме:

  • 3 хаби кулінарного спрямування;
  • 3 хаби будівельного спрямування;
  • 4 хаби за різними спрямуваннями: аграрний сектор, транспорт, сфера послуг.

Експертка DECIDE Ярослава Мозгова долучилася на форумі до панельної дискусії «Розвиток професійно-технічної освіти в Україні. Все в наших руках». У своєму виступі вона поділилася досвідом Швейцарії, який може бути цінним і релевантним для України у побудові якісної професійної освіти. А також розповіла про підготовку координаторів профорієнтаційних хабів. Важливо, що за результатами DECIDE підготує рекомендації щодо створення профорієнтаційних хабів.

Бізнес проводив для гостей форуму майстер-класи, ярмарки професій. Водночас профтехи організували благодійний аукціон для підтримки українських захисників.

Швейцарсько-український проєкт «DECIDE» буде й надалі підтримуватиме заходи, які допомагають учням у виборі професії та створюють нові можливості для розвитку.

Переглядів: 239
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: освіта
Читайте також: