На Буковині громади-партнерки Програми USAID DOBRE обмінялися кращими практиками надання медичних послуг
На Буковині громади-партнерки Програми USAID DOBRE обмінялися кращими практиками надання медичних послуг

Протягом трьох днів представники медичних закладів із Ніжинської, Покровської, Васильківської, Вижницької та Хотинської громад обмінювалися своїми успішними практиками надання медичних послуг первинного та вторинного рівня на заході, організованому Програмою USAID DOBRE. Окрім цього, учасники побували в Хотинській та Вижницькій громадах Чернівецької області, де побачили роботу місцевих закладів охорони здоров’я та проєктів, реалізованих у них за підтримки Програми.

– Я вперше побувала на такому заході й зазначу, що його велика цінність – у тих корисних практиках, які можна запозичити в колег із інших громад, – розповіла медична директорка КНП «Ніжинська центральна міська лікарня ім. М. Галицького» з Чернігівщини Олена Шейко. – Дуже вразило відділення практичної спеціалізованої медичної допомоги в Хотинській лікарні, зокрема надання послуг із реабілітації. Що рідкісно, тут працює кваліфікований лікар-психолог із цікавими методами роботи з пацієнтами, наприклад – використанням інтерактивної підлоги. Цінно було побачити використання модульних корпусів, а також організацію комфортного перебування пацієнтів у закладі. Наприклад, встановлення інтерактивних екранів, де відображається актуальна інформація про наявність лікарських засобів та витратних матеріалів у кожному відділенні, дієтичне меню на день, а також перелік та фото чергових медичних працівників.

Сама ж Ніжинська громада має великий досвід надання допомоги в умовах збільшення потоку пацієнтів, який набула в перші місяці повномасштабної війни. Тоді Програма USAID DOBRE допомогла місцевим лікарні та пологовому будинку обладнанням на суму 1,8 млн грн, а також приладами для догляду за хворими, ліжками, матрацами, ковдрами, подушками та постіллю для облаштування укриття. А Ніжинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги одним із перших в Україні уклав договір із НСЗУ за пакетом  «Супровід та лікування дорослих і дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» та ввів у штат кваліфікованого психолога.

 

 

До зустрічі з представниками медичних закладів громад-партнерок Програми USAID DOBRE приєдналася також представниця НСЗУ, кандидатка медичних наук Жанна Ломака. Учасники обговорили з нею новації в наданні медичних послуг, які почнуть діяти з жовтня цього року.

– Такі зустрічі є дуже важливими для розвитку громад, оскільки не тільки дозволяють мешканцям різних регіонів України побачити, як живуть інші, а й перейняти цікавий досвід, дізнатися, як комунікують між собою медичні заклади, що отримують різні види державної допомоги, – поділилася враженнями Жанна Ломака. – Презентації, представлені громадами, були досить змістовними й корисними для всіх учасників. Я вважаю, що такі зустрічі потрібно проводити на регулярній основі.

Покровський центр первинної медико-санітарної допомоги на Дніпропетровщині обслуговує населення одразу трьох громад на умовах міжмуніципального співробітництва. Цього року в структурі доходів закладу вперше з’явилася донорська допомога. А в місцевій лікарні функціонує кабінет інфекційних захворювань «Довіра» – єдиний кабінет для лікування, діагностики та супроводу осіб із ВІЛ, у тому числі із сусідніх громад та областей. Також КНП «Покровська лікарня» є невід’ємною частиною логістичного маршруту надання медичної допомоги військовослужбовцям та постраждалим від військової агресії із зони проведення бойових дій.

– На заході від Програми USAID DOBRE було корисно не тільки побачити досвід колег, а й безпосередньо поспілкуватися з ними як в офіційній, так і в неформальній обстановці, – розповіла директорка КНП «Покровський центр первинної медико-санітарної допомоги» Ірина Кочерга. – Мене цікавило, як керівники медичних закладів залучають кошти, вирішують питання матеріально-технічного забезпечення тощо. Змістовною і корисною була й розмова із представницею НСЗУ, від якої ми отримали слушні поради. Кожна громада презентувала не лише власні напрацювання, а й свої «родзинки», які можна запозичити та використати у своїй практиці.

 

 

У Вижницькій громаді учасники відвідали Центр первинної медичної допомоги, реабілітаційний центр та косметологічний кабінет. Побували й біля питного джерела, корисні властивості якого підтверджені для профілактики гастроентерологічних та нефрологічних захворювань. Громада торік стала переможницею конкурсу міжмуніципального співробітництва від Програми USAID DOBRE та отримала на реалізацію проєкту з надання медичної допомоги місцевому населенню чотирьох сусідніх громад портативну систему ультразвукової діагностики вартістю 100 тисяч доларів. Важливо, що це обладнання дозволяє проводити й гінекологічні обстеження та скринінги дитини.

У Хотині учасники відвідали місцевий центр первинної медичної допомоги, що включає 10 ФАПів і 17 амбулаторій, та багатопрофільну кластерну лікарню, яка має 11 стаціонарних та 7 амбулаторних відділень. У закладах приділяють багато уваги безбар’єрному доступу, ментальному здоров’ю та комфортному перебуванню пацієнтів. Сюди приїжджають на лікування мешканці не тільки Чернівецької, а й Тернопільської та Хмельницької областей.

– Попри це, ми також готуємося до тих важких змін, які чекають медичну галузь найближчим часом, – зазначила директорка КНП «Хотинський центр первинної медичної допомоги» Чернівецької області Тетяна Солодка. – Це й верифікація пацієнтів, і скасування надання мобільних паліативних послуг на первинному рівні медицини тощо. Однак за ці три дні зустрічі з колегами з різних громад я для себе отримала корисної інформації більше, ніж, напевне, за весь останній рік роботи. Ми не лише обговорили спільні проблеми та способи їх вирішення, а й мали змогу підказати один одному окремі аспекти в діяльності наших закладів.

Усі учасники висловили велике захоплення заходом, організованим Програмою USAID DOBRE, та сподівання, що такі зустрічі будуть проводитися частіше.

Переглядів: 221
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: обмін досвідом
Читайте також: