Стратегічне планування в унісон: експерти обговорили гармонізацію найважливіших документів громад
Стратегічне планування в унісон: експерти обговорили гармонізацію найважливіших документів громад

21-23 серпня у Львові обговорили гармонізацію планувальних систем, зокрема розробки стратегічних документів територіальних громад. Подія, яка відбулася за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», зібрала понад 80 провідних експертів країни зі стратегічного планування, які безпосередньо працюють з громадами та областями, а також представників Кабміну, Мінвідновлення та асоціацій.


Така зустріч є особливо актуальною, адже нещодавно уряд затвердив оновлену Державну стратегію регіонального розвитку. А Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» невдовзі запустить роботу над стратегіями розвитку для ще 60 громад, над якими працюватимуть найкращі організації у сфері — Агенція місцевого економічного розвитку Яворівщини, Волинський ресурсний центр, ГО Ендшпіль, Сіверський інститут регіональних досліджень та інші. Наразі Проєкт уже допоміг створити стратегії та плани реалізації для 57 партнерських та дружніх громад, які першими в Україні розробили ці стратегічні документи за оновленими чіткими методичними вимогами від держави.

Під час події учасники шукали спільне розуміння, як мають взаємодіяти ключові планувальні документи громади, що їх нині розробляють паралельно, а завдання нерідко повторюються та не відповідають фінансовим можливостям. Щоб вирішити цей виклик, експерти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» представили модель з гармонізації планувальних документів, яка включає поєднання комплексного плану просторового розвитку, що є основою всіх планувальних документів, та стратегії розвитку, а також узгодження з цими документами місцевих цільових та бюджетних програм. Також зазначили про необхідність вбудовувати у стратегічне планування і програми енергоефективності, інвестиційну складову, залучати громадськість і бізнес та посилювати комунікацію з сусідніми громадами та обласним рівнем.

 

 

Обговорили і критерії якості роботи над стратегічним плануванням, які пропонує Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» і які є ширшими, ніж чинна методика. Наприклад, згідно з вимогами Проєкту, стратегія розвитку має містити детальний план реалізації з готовими проєктними картками з чіткими очікуваними результатами, відповідальними особами, прорахованим бюджетом та джерелами фінансування.

«Це унікальний формат зустрічі, який зібрав широке коло різнопланових експертів: фахівців зі стратегічного і просторового планування, фінансистів, юристів. Як правило, ми ці питання обговорюємо паралельно у різних колах», — поділилася Ірина Сторонянська, експертка зі стратегічного планування.

На основі висловлених думок та пропозицій експерти напрацьовували спільний алгоритм дій та рекомендації, за якими вони вже скоро працюватимуть у громадах. Надалі також надаватимуть пропозиції для оновлення нормативних актів та вдосконалення законодавства, зокрема, щоб громади були заздалегідь поінформовані щодо галузевих стратегій міністерств. До прикладу, коли розробляють такі великі інфраструктурні проєкти,як автострада чи євроколія, — громади, через які вони безпосереднього пролягатимуть, часто цього не знають і не враховують ці плани у своїй стратегії розвитку, а зміни у законодавстві забезпечать взаємне інформування.

Олег Войтович, заступник Державного секретаря Кабінету Міністрів України, який також брав участь у панельній дискусії, підкреслив важливість такої події:

«Ми маємо багато зобов’язань перед міжнародними партнерами щодо впорядкування документів формування державної політики, реалізації державної політики, стратегічного планування. Якщо ми хочемо бути повноправною частиною цивілізованого світу, то маємо жити і працювати за правилами цього світу. У цьому процесі дуже важливо чути думку експертів, які представляють громади і виконують закони і рішення уряду на місцях. Тому така подія є дуже потрібною, щоб ухвалювати правильні і зважені рішення».

 

 

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» підтримує зусилля Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури в ефективному стратегічному розвитку громад, побудові їхньої стійкості, спроможності та самодостатності.

 

Переглядів: 542
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: просторове планування
Читайте також: