Матеріальна допомога працівникам ОМС - експертне роз'яснення
Матеріальна допомога працівникам ОМС - експертне роз'яснення

Відпустки та літній відпочинок зазвичай пов’язаний із виплатою матеріальної допомоги. На питання «Як оподаткувати таку виплату?», відповідають експертки Програми «U-LEAD з Європою» Ірина Дрозд та Тетяна Ларікова.


Матеріальна допомога  - це фінансова підтримка або нецільова благодійна допомога працівникам бюджетних установ. Її виплачують роботодавцем за заявою найманого працівника.

Матеріальна допомога може мати систематичний або разовий характер.

Відповідно до Інструкції зі статистики заробітної плати: наказ Держкомстат України від 13.01.2004 №5 (далі - Інструкція від 13.01.2004 №5) матеріальна допомога, що має систематичний характер, надається всім або більшості працівників (на оздоровлення, у зв'язку з екологічним станом) включається до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних і компенсаційних виплат.

Матеріальна допомога разового характеру, що надається окремим працівникам у зв'язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання не включається до фонду оплати праці.

Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань є нецільовою грошовою допомогою, її виплачують з фонду заробітної плати, а Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» не містить окремих підстав для її виплати.

Право на отримання матеріальної допомоги для:

  • посадових осіб бюджетних установ ОМС і службовців визначено Постановою КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі - Постанова КМУ від 09.03.2006 р. №268);
  • обслуговуючих робітників бюджетних установ ОМС визначено наказом Мінекономіки «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» від 23.03.2021 р. №609 (далі - наказ Мінекономіки від 23.03.2021 р. №609).

Відповідно до Постанови КМУ від 09.03.2006 р. №268 надано право керівникам бюджетних установ, у межах затвердженого фонду оплати праці надавати працівникам матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань та допомогу для оздоровлення при наданні щорічної відпустки у розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника (місячного грошового забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького складу).

Це означає, що зазначені види матеріальної допомоги (для вирішення соціально-побутових питань та для оздоровлення) посадових осіб та службовців місцевого самоврядування мають систематичний характер, оскільки їх надають всім працівникам та включають до фонду оплати праці.

Оподаткування такої матеріальної допомоги, яка має систематичний характер, прирівнюють до заробітної плати і всю суму такої допомоги включають до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку і оподатковують за ставками: ПДФО 18%, військовий збір 1,5% та ЄСВ 22% (у осіб з інвалідністю –8,41%).

Відповідно до наказу Мінекономіки від 23.03.2021 р. №609 надано право керівнику в межах установленого фонду оплати праці та граничної чисельності працівників надавати матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, у розмірі середньомісячного заробітку, крім матеріальної допомоги на поховання.

Це означає, що в частині робітників, зайнятих обслуговуванням, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів тільки матеріальна допомога  на оздоровлення має систематичний характер і включається до фонду оплати праці.

Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань для обслуговуючих працівників може мати як разовий, так і систематичний характер. Це має бути врегульовано у Колективному договорі.

Якщо матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань для обслуговуючих працівників має систематичний характер, надається всім працівникам, тоді вона включається до фонду оплати праці.

Якщо матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань для обслуговуючих працівників має разовий характер, надається окремим працівникам на підставі поданих заяв (за сімейними обставинами), тоді її не включають до фонду оплати праці та оподатковують наступним чином:

  • ПДФО та військовий збір не стягуються у межах суми допомоги, що сукупно за звітний рік не перевищує граничного розміру доходу за пп. 169.4.1 Податкового кодексу України (далі-ПКУ) встановленого на 1 січня звітного податкового року - з 1 січня 2024 року – 4240,00 грн);
  • сума перевищення оподатковується ПДФО 18%, військовий збір 1,5% (пп.1.7 п.16-1 підрозділ./10 Перехідних положень ПКУ);
  • ЄСВ із допомоги не нараховується, оскільки вона не включається до фонду оплати праці.

Підводячи підсумки, матеріальну допомогу, що має систематичний характер та надають всім або більшості працівників, включають до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних і компенсаційних виплат, оподатковують на загальних засадах. Матеріальну допомогу разового характеру, яку надають окремим працівникам у зв'язку із сімейними обставинами, не включають до фонду оплати праці і оподатковують відповідно до пп. 169.4.1 ПКУ.


Інші матеріали експерток:

Рекомендацій бюджетним установам щодо первісного визнання зелених насаджень, читайте тут, а поради щодо облік зелених насаджень вже після первісного визнання— тут.

Якщо вам цікаво, у яких випадках потрібно створювати централізовану бухгалтерію і яким чином її краще організувати, читайте за посиланням.

Якщо хочете побачити рекомендації установам громад щодо особливостей обліку основних засобів, читайте тут.

Також експертки говорили про особливості бухгалтерського обліку та оцінку запасів в бюджетних установах.

Якщо вам цікаво, як оформити відповідальність за цінності у період відпустки відповідальної особи, читайте тут.

Переглядів: 2761
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: трудові відносини
Читайте також: