Як агенція регіонального розвитку об’єднує партнерів для розвитку підприємництва: крафтовий ярмарок на Хмельниччині

17 серпня у Хмельницькому вже другий рік поспіль проходитиме ярмарок крафтових виробників, до організаторів якого долучилася Агенція регіонального розвитку Хмельницької області, а проведення підтримали Хмельницька обласна рада, Хмельницька обласна військова адміністрація та Хмельницька міська рада.


Ярмарок крафтових виробників проходить в рамках освітньо-грантового проєкту «Курс на Незалежність», який впроваджується агропромхолдингом Астарта-Київ та благодійним фондом «Повір у себе» за фінансової підтримки Уряду Німеччини — Федерального Міністерства економічної співпраці та розвитку (BMZ) та німецького банку розвитку DEG.

 

Крафтовий ярмарок у Хмельницькому у 2023 році та навчальна програма для підприємців у межах заходу.
Джерело: Агенція регіонального розвитку Хмельницької області

 

Як і минулоріч, подія відбуватиметься у парку Івана Франка. Під час ярмарку хмельничани та гості міста зможуть не лише придбати крафтову продукцію місцевих виробників, а й взяти участь у різних майстер-класах, розіграшах призів, розважити дітей на спеціальних локаціях, оскільки ярмарок задумувався організаторами як справжнє сімейне свято. Крім того, в минулому році організатори збирали кошти на лікування зору місцевому бійцю, організовували розіграш подарункових кошиків для тих, хто задонатив суму більшу за 100 гривень.

«У нас давно була ідея організувати такий ярмарок. І ми змогли її реалізувати саме у партнерстві з агропромхолдингом Астарта-Київ та благодійним фондом "Повір у себе", адже вони за підтримки Уряду Німеччини та німецького банку розвитку DEG вже другий рік поспіль реалізовують освітньо-грантовий проєкт «Курс на Незалежність» для розвитку регіонального підприємництва. Тобто тут зійшлися цілі», – розповідає директорка Агенції регіонального розвитку Хмельницької області Катерина Савчук.

 

Катерина Савчук, директорка АРР Хмельницької області. Джерело: Проєкт UCORD

 

За словами пані Катерини, проєкт відбирає цікаві ідеї, подані на конкурс, навчає грантерів тонкощам бізнесу, закупляє для них обладнання. Одним із заходів підтримки переможців цих конкурсів є проведення ярмарку крафтових виробників. Тут грантери вчаться упаковувати та рекламувати свою продукцію, продавати її, презентувати себе, залучати клієнтів. Це таке своєрідне тренування і один із ринків збуту їх продукції. Беруть участь у ярмарку не лише грантери-переможці конкурсу, а й інші місцеві виробники. У минулому році на ярмарку було представлено близько 40 учасників, у цьому році планується, що їх буде 50.

«Минулого року крафтовий ярмарок був для нас першим. Ми навіть не мали обладнання - столів, холодильників, але нам усе надали. Після того ярмарку, нас запрошували на інші і все частіше, – розповідає Альона Шибунько, засновниця та власниця ферми «Епіравлик». - Саме на минулорічному ярмарку я дізналася про грантову програму для підприємців. Уже восени я взяла участь із заявкою на обладнання для виробничого процесу – теплицю, вентиляційну систему й обігрів – на загальну суму до 20ʼ000 євро. І перемогла! З того часу мій бізнес масштабувався – ділянка зросла вдвічі, зʼявилося 4 нових працівники, і цього року Епіравлик заходить на крафтовий ярмарок із новими соусами до відомих Хмельниччанам равликів».

 

Альона Шибунько та її ферма равликів. Джерело: Instagram @ alena_shibynko

 

Агенція регіонального розвитку Хмельницької області є співорганізатором ярмарку разом із надійними партнерами. У той же час, агенція постійно навчається та розвивається, щоб трансформуватися в унікальний майданчик взаємодії влади, бізнесу та науки та сповна освоїти роль провідника у повному розкритті потенціалу Хмельниччини. У цьому їй допомагає Швейцарсько-український проєкт UCORD, який з липня цього року надає інституційну підтримку агенції. Проєкт UCORD підтримує забезпечення операційних потреб АРР, наприклад, розширення команди та офісу, але що важливіше - загальної спроможності і кваліфікацій для виходу на новий рівень якості і масштабів проєктів агенції. Це у свою чергу позитивно впливає на реалізацію агенцією таких проєктів як крафтовий ярмарок для підприємців. Тут АРР Хмельницької області запрошує учасників, шукає і залучає партнерів, готує локацію.

«Цей ярмарок – приклад плідного партнерства між бізнесом, громадянським суспільством, місцевою владою, громадою й Агенцією регіонального розвитку. Економічна підтримка, у тому числі підтримка крафтових виробників – це якраз те, чим займається наша агенція, і тому партнери звернулися саме до нас, адже ми всіх тут знаємо і з багатьма співпрацюємо», - розповідає її директорка Катерина Савчук.

«Про агенцію регіонального розвитку я почула кілька років тому і почала за ними стежити, бо вони періодично публікують інформацію про гранти та конкурсні програми для підприємців. Так я потрапила на минулорічний ярмарок, дізналася про грантову можливість для свого бізнесу, неодноразово перетиналася з пані Катериною на тренінгах, а тепер – уже на другому для нас крафтовому ярмарку», – додає Альона Шибунько.

Як і в минулому році, цьогоріч програма ярмарки планується дуже насиченою, адже окрім продажу продукції півсотні місцевих виробників, є й друга частина – освітня. Підприємці, які приїжджають на ярмарок і продають свою продукцію, мають змогу ще й проходити різні навчання: з маркетингу, оподаткування та інших аспектів, які стосуються їхньої діяльності. Також це й мережування. Пані Катерина розповіла, що минулого року вони запросили на ярмарок рітейлерів та власників різних торгових мереж, які з часом зможуть утворювати партнерства із крафтовиками – продавати їхню продукцію у своїх торгових мережах.

Та й для відвідувачів теж будуть майстер-класи – з флористики й розмальовування шоперів. Також працюватимуть дитячі зони і освітня програма для грантерів. Організатори запрошують усіх хмельничан та гостей міста відвідати ярмарку, придбати смаколиків, підтримати місцевих виробників, та й просто приємно провести час.


Цю публікацію було створено за підтримки Швейцарії у межах Швейцарсько-українського проєкту «Згуртованість та регіональний розвиток України», UCORD, що впроваджується NIRAS Sweden AB. Відповідальність за зміст цієї публікації несе виключно автор. Погляди автора не обов’язково відображають погляди Швейцарського агентства з розвитку та співробітництва або NIRAS Sweden AB.

Проєкт UCORD зосереджується на трансформації організаційних структур агенцій регіонального розвитку в Україні, а також розбудові їх спроможностей задля утвердження їх ролі провідників та фасилітаторів відновлення, здатних визначати регіональні пріоритети та формувати партнерства для розробки та втілення проектів, які сповна реалізовують потенціал регіонів.

Переглядів: 676
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: регіональний розвиток
Читайте також: