«Необхідно актуалізувати Концепцію реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади», - В’ячеслав Негода
«Необхідно актуалізувати Концепцію реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади», - В’ячеслав Негода

Україна має завершити реформу територіальної організації влади, яка поки на обласному рівні не зрушила з місця, і тим самим якісно змінити всю систему територіальної організації влади.


Про це сказав керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України В’ячеслав Негода під час Форуму громад Прикарпаття «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція».

«Децентралізація стосується всієї системи територіальної організації влади, а не лише місцевого самоврядування. Все має бути збалансованою. Крім того, необхідно врешті чітко розмежувати повноваження між органами виконавчої влади та місцевого самоврядування всіх рівнів», - сказав В’ячеслав Негода.

Він також наголосив на важливості актуалізувати Концепцію реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, враховуючи виклики сьогодення, майбутнього, а також завдання з євроінтеграції.

Щодо дискусійних питань Бюджетної декларації на 2025-2027 роки, зокрема щодо пропозиції Мінфіну вилучити з місцевих бюджетів ще 4% ПДФО, залишивши на їх рівні 60%, керівник Офісу Конгресу закликав думати не тільки про перерозподіл податків, а, в першу чергу, про будівництво й розвиток економіки – основи наповнення місцевих бюджетів.

Нагадаємо, народний депутат України Віталій Безгін заявив, що 64% ПДФО мають залишитися в місцевих бюджетах. 

Під час форуму члени Комітету з питань місцевого самоврядування повідомили, що законопроект №4298 невдовзі направлять до сесійної зали, а також нагадали, що через два тижні – відеофіксація засідань місцевих рад стає обов’язком.

Відеозапис форуму:

 

 

Організатор Форуму громад Прикарпаття - Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування за підтримки проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»).

Форум згуртував громади та регіональну владу Івано-Франківської, Львівської, Чернівецької областей, а також народних депутатів України, офіс Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, Мінінфраструктури, асоціацій органів місцевого самоврядування.

Учасники Форуму обговорили питання, що стосуються актуального стану реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, міжнародного територіального співробітництва, викликів для органів місцевого самоврядування на Прикарпатті.

Переглядів: 3487
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: законодавче забезпечення
Читайте також: