Через два тижні відеофіксація засідань місцевих рад стає обов’язком, - Роман Лозинський
Через два тижні відеофіксація засідань місцевих рад стає обов’язком, - Роман Лозинський

Вже 15 серпня набудуть чинності окремі норми Закону України «Про прозорість місцевого самоврядування» №3590.


Про це повідомив народний депутат України Роман Лозинський в ході Форуму громад Прикарпаття «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція».

Народний депутат звернув увагу громад на те, що Закон вступив в дію 13 травня цього року. А його норми щодо здійснення відеофіксації, зберігання та оприлюднення відеозаписів пленарних засідань місцевих рад і їх постійних комісій набирають чинності вже через 2 тижні, 15 серпня.

«Прозорість місцевого самоврядування – це не лише його морально-етична складова. Це ще й важливий індикатор для європейських партнерів при виборі громад для співпраці у спільних проектах», - сказав Роман Лозинський.

Нагадаємо, Законом «Про прозорість місцевого самоврядування» запроваджено:

  • відеофіксацію пленарних засідань місцевих рад і засідань їх постійних комісій;
  • транслювання пленарних засідань місцевих рад і засідань їх постійних комісій у мережі Інтернет в режимі реального часу (після завершення воєнного стану);
  • оприлюднення відеозаписів засідань у частині, що транслювалась на офіційному веб-сайті ради чи в інший спосіб;
  • збереження відеозаписів засідань не менше п'яти років;
  • висвітлення проектів порядків денних засідань постійних комісій ради, висновків і рекомендацій, а також протоколів її засідань, які містять результати поіменного голосування;
  • обов'язковість використання державної мови депутатами, посадовими особами місцевого самоврядування, іншими доповідачами під час сесій рад;
  • оприлюднення на єдиному державному веб-порталі відкритих даних та на офіційних веб-сайтах органів місцевого самоврядування публічної інформації щодо об'єктів права власності територіальних громад, регулярне оновлення такої інформації, в тому числі інформації за результатами інвентаризації.

Під час форуму члени Комітету з питань місцевого самоврядування зазначили також, що 64% ПДФО мають залишитися в громадах, а також повідомили, що законопроект №4298 невдовзі направлять до сесійної зали.

Відеозапис форуму:

 

 

Організатор Форуму громад Прикарпаття - Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування за підтримки проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»).

Форум згуртував громади та регіональну владу Івано-Франківської, Львівської, Чернівецької областей, а також народних депутатів України, Офіс Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, Мінінфраструктури, асоціацій органів місцевого самоврядування.

Учасники Форуму обговорили питання, що стосуються актуального стану реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, міжнародного територіального співробітництва, викликів для органів місцевого самоврядування на Прикарпатті.

Переглядів: 11475
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: участь громадян
Читайте також: