Голови громад досліджують нові інструменти з запобігання корупції (+ тест та посібник)
Голови громад досліджують нові інструменти з запобігання корупції (+ тест та посібник)

Понад 30 голів громад з 11 областей України обговорили стратегії та вивчили нові інструменти запобігання корупції під час події від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).


Цю подію провели на запит самих громад, які прагнуть розбудовувати прозорість і підзвітність на місцях.

Для учасників провели фасилітовану сесію про роль доброчесності, воркшоп про прозору та ефективну взаємодію між владою і громадою тощо. Учасники вирішували реальні кейси у своїх громадах, ділилися спостереженнями, викликами та успішними практиками.

Перед учасниками виступили Олександр Стародубцев, заступник керівника апарату НАЗК, представники агенства Ірина Чаговець, Надія Ковальська, Віталій Дяків, а також команда Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» — заступник керівника Мар’ян Юкіч, команда компоненту «Залучення громадян» Анатолій Левчук, Вікторія Орисюк, Кирило Сидорчук, Оксана Івасів.

 

 

Іван Коломійчук, заступник Врадіївського селищного голови (Миколаївщина), розповідає, що під час тренінгу сам вперше почув про поняття «доброчесність» і дізнався про всі складові корупції:

«Я отримав багато інформації щодо перших кроків для розбудови доброчесності в громаді. Ми розпочнемо із залучення громадськості до прийняття рішень. Плануємо транслювати сесії та роботу комісій у відеорежимі, а також приймати петиції, щоб стати більш відкритими для мешканців».

 

 

Вячеслав Поліщук, Рожищенський міський голова (Волинь), ділиться найважливішими інсайтами з події:

«Ми пройшли корисний тест на визначення рівня зрілості системи доброчесності нашої громади, аби далі сформувати чіткий план дій у цьому напрямку. Зрозуміли, які нормативно-правові акти потрібно розробити і плануємо презентувати у громаді посібник з доброчесності. Також сподобалася ідея про проведення круглого столу з командою, аби визначити, як хто мислить та аналізує, які є сильні сторони і зони розвитку, обговорити бачення вирішення різних ситуацій тощо».

 

 

Частина лідерів громад висловила бажання підписати Декларацію розбудови доброчесності органів місцевого самоврядування з НАЗК, розробити та прийняти антикорупційну програму, ввести окрему посаду антикорупційного уповноваженого та запровадити у себе бюджетну партисипацію від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Також мери прагнуть опанувати нові формати взаємодії з громадськістю, аби якісно працювати з недовірою та негативом. Результати обговорення ляжуть в основу наступних активностей Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».


Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» підтримує зусилля Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України у підвищенні доброчесності та ефективності роботи органів місцевого самоврядування.

Більше матеріалів на тему доброчесності в громадах

Приєднані файли:
Переглядів: 688
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: доброчесність
Читайте також: