Курненська громада розвиває добровольчий пожежний рух
Курненська громада розвиває добровольчий пожежний рух

У Курненській громаді добровольчий рух з цивільного захисту набирає обертів. Створено громадську організацію, добровольці пройшли навчання у Польщі, чекають на транспорт. А почалася вся ця історія з навчального візиту до громад Рівненської області, який торік організувала «U-LEAD з Європою».


Для Курненської громади Житомирської області створення місцевого пожежно-рятувального підрозділу — необхідність. Адже значна протяжність території громади та велика кількість маленьких сіл передумова того, що на пожежу рятувальники ДСНС із сусідніх Довбиша та Пулина можуть їхати 45 хвилин або навіть годину.

Саме тому представників громади так зацікавив досвід громад Рівненщини, де вони разом із колегами з Житомирської та Вінницької областей вивчали досвід створення добровольчих пожежних команд. У Білокриницькій, Шпанівській та Великоомелянській територіальних громадах учасники візиту вивчали добрі практики створення та розвитку безпекових середовищ.

«Рівненська область є лідером у розвитку добровольчого пожежного руху в Україні і там дуже багато громад створюють такі команди. Ми досліджували, яким чином у цих громадах функціонують подібні команди, хто є добровольцями? Іноді це були працівники місцевого самоврядування або бюджетної сфери, або водії, які працювали у комунальному підприємстві. Але поєднувало їх всіх одне: вони використовували польський досвід. І ми для себе вирішили дослідити його і створити у нашій громаді за цим зразком добровольчу пожежну команду», — розповідає Дмитро Медушевський, заступник Курненського голови.

За його словами, наступним кроком була участь у проєкті Фонду міжнародної солідарності «Вдосконалення цивільного захисту в Україні на місцевому рівні». Голова та керівник ДПК впродовж тижня вивчали досвід розвитку добровільного пожежного руху Польщі. За сприяння проєкту Фонду Курненська громада може отримати пожежну машину з державної власності в комунальну. Тривають погодження та процедури, і вже скоро ДПК матиме транспорт для виконання своєї місії.

Також вони створили громадську організацію «Добровільна пожежна команда Курненської громади», яку очолив керівник ДПК Юрій Головня.

«Окрім організаційних питань, навчання добровольців та пошуку фінансування, будуємо пожежне депо, збираємо амуніцію та необхідне обладнання», — говорить Дмитро.

У лютому 2024 року у Курненській громаді пройшов відбір 12 добровольців, які пройшли навчання у Полтавському навчальному центрі ДСНС. Майбутні рятувальники вивчили теорію, впродовж тижня пройшли стажування та отримали посвідчення добровольців.

Дмитро зазначає, що дуже результативною в плані підготовки членів пожежної команди стала співпраця з ГУ ДСНС України в Житомирській області. У квітні семеро членів ДПК стали учасниками навчального візиту на запрошення Асоціації добровільних пожежних команд Республіки Польща. Це був практичний досвід. Вони ознайомилися із організацією волонтерського руху в підрозділах ДПК, матеріальною базою та принципами роботи, дізналися як працює центр екстреного сповіщення, а також як проводиться робота із дитячими пожежними командами.

«Тут ми вже розуміли на що звертати увагу, які питання роботи добровільних команд залишилися відкриті, а відповіді на них можна отримати у польських колег. Адже у Польщі добровільні пожежні команди функціонують понад 100 років. Що сильно вразило тут, то це повага до роботи добровольця, до тих людей, які долучаються до команд», — продовжує Дмитро Медушевський.

Заступник Курненського голови розповідає, що вони наразі не розглядають створення місцевої пожежної команди, бо це значне навантаження на бюджет. Тому і обрали формат добровольчого рятувального загону. Одним із ключових питань, яке задавали колегам з польських гмін, стосувалося фінансування добровольчої пожежної команди.

«І от найчастіша відповідь була: писати проєкти і шукати гранти, брати участь у різноманітних європейських програмах», — каже Дмитро.

Очікується, що добровольча пожежна команда буде базуватися у Курненому, а у двох рівновіддалених населених пунктах будуть створені філії. Планують роботу налагодити так, щоб рятувальна команда доїжджала за 15-20 хвилин до місця події. Далі будуть популяризувати рух на всю громаду, щоб добровольці були у кожному старостаті.

Серед членів добровільної пожежної команди чоловіки різних професій. Є представники аграрної та енергетичної сфери, місцевого самоврядування. Головний критерій відбору: добровільність і фізичне здоров’я, стресостійкість.

В планах громадської організації проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед дітей та молоді. Крім того, Дмитро каже, що у Польщі не лише чоловіки залучені до добровільних команд. Жінки також беруть активну участь: вони допомагають у наданні психологічної підтримки постраждалим, допомагають організовувати евакуацію, тощо. Тож планують розвивати і цей напрям.

«Приємно бачити, як Курненська громада крок за кроком йде до мети — створення добровільної пожежної команди, використовуючи отриманий досвід під час навчального візиту до Рівненської області», — зазначає Василь Невмержицький, керівник регіонального офісу «U-LEAD з Європою» на Житомирщині.

Переглядів: 99
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: добровольці
Читайте також: