10 закладів профтехосвіти розроблятимуть стратегії свого розвитку в межах «DECIDE: ПРОФТЕХ»: розпочалося навчання менторів

 

Попри те, що відбір профтехів та громад для участі у напрямі «DECIDE: ПРОФТЕХ» завершився наприкінці травня, команда Швейцарсько-українського проєкту DECIDE розпочала підготовчу роботу задовго до цього.

Проєкт DECIDE обрав та розпочав навчання 20 менторів, які будуть супроводжувати пілотні заклади професійно-технічної освіти у розробці стратегій інституційного розвитку.

Підготовка менторів складається з серії тренінгів про стратегічне планування, пошук джерел достовірної інформації, роботу з даними та фактори, які впливають на профтехи в сучасних умовах. Після стартового тренінгу та ще одного онлайн-засідання, ментори розпочали роботу з 10-ма закладами.

Загалом розроблення стратегій відбуватиметься у три етапи:

1️. Стратегічний аналіз. На цьому етапі ментори разом із закладами збиратимуть аналітику про регіональний ринок праці, стан освіти, кількість місцевої молоді та дорослих, які потенційно зацікавлені здобути робітничу професію. Крім цього, вони проведуть анкетування серед ключових стейкхолдерів – роботодавців, потенційних вступників, випускників, управлінців громади. Наразі вже проведено опитування випускників. Аналіз відповідей допоможе дізнатися думку молоді про навчання в профтехах, можливість здобуття робітничої професії і кар'єрні уподобання.

2️. Визначення стратегічних цілей і завдань. Заклади формуватимуть візію розвитку не лише з огляду на наявні ресурси, а й орієнтуючись на стратегію розвитку своїх регіонів, поточні й перспективні потреби місцевого бізнесу тощо.

3️. Створення плану заходів з реалізації стратегії. У документі будуть виписані проєкти та заходи, необхідні для досягнення стратегічних цілей та завдань, очікувані результати, яких має досягти профтех за визначений період.

Експерти DECIDE супроводжуватимуть менторів на всіх етапах стратегування, надаватимуть підтримку та інструктажі. Водночас ментори самостійно робитимуть виїзні засідання у профтехах, працюватимуть з ними над написанням документів.

Завершити роботу і презентувати стратегії планують у листопаді 2024 року.

Переглядів: 148
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: професійна освіта
Читайте також: