Чистий Буг як екологічний шлях Добротвора у Європу
Чистий Буг як екологічний шлях Добротвора у Європу

Річка Західний Буг — природний кордон між Україною, Польщею та Білоруссю, яка несе води до Балтійського моря. Попри мальовничу красу, ця річка страждає від забруднення.

«У нашій громаді розташована велика теплоелектростанція, наслідки виробництва якої потрапляють у Західний Буг. Також, як і в більшості українських громадах, у Добротворі гостро стоїть і проблема стихійних сміттєзвалищ», — розповідає Тарас Келеберда, Добротвірський селищний голова.

Екологічна безпека стала стратегічною ціллю громади, яка прагне дбати про добробут мешканців та рухатися до Євросоюзу. У Добротворі хоч і отримували податок на екологію, намагалися прибирати стихійне сміття, реконструювати каналізацію, висаджувати дерева, проте цих заходів було не достатньо, щоб комплексно розв’язати проблему.

Тож добротвірці почали шукати міжнародні можливості. Разом з польськими партнерами — ґміною Дорогочин, з якими дружать ще з 2015 року, вирішили податися на програму Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027.

 

 

Хоч громади розташовані одна від одної за 300 кілометрів, їх об’єднав саме Західний Буг. Так народився проєкт «Чистий Буг», у який заклали закупівлю сміттєвозів, встановленням 18 місць для сортування відходів та чимало інших ініціатив, які б допомогли зберегти чистоту та біорізноманіття річки і її прилеглих територій.

«Ми вирішили організувати велику толоку, де б усі громади області, які є біля Західного Бугу, прибирали прибережні території. Тим часом поляки мали б очищати поверхню води. Ми також запланували вивчення кращих практик поводження з відходами та інформаційну компанію, щоб достукатися до мешканців: поширювати книги, брошури, плакати, вчити школярів сортувати відходи. А наші польські колеги прописали шкільний клас з вивчення екології та едукаційні пікніки», — ділиться Ірина Нікітіна, начальниця відділу економічного розвитку, проєктно-інвестиційної діяльності та транскордонної співпраці Добротвірської селищної ради.

Добротвірській громаді вдалося написати якісну заявку, виграти конкурс і залучити 1 млн євро! Зокрема, підтримку у цьому надав і Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» під час навчальних тренінгів та консультацій.

«Ми будемо сортувати сміття, яке можна відправляти на сміттєсортувальну станцію — а це вже новий проєкт, куди потенційно зайде інвестор, який зможе перебрати, скомпресувати і реалізувати пластик, скло, папір чи органіку, а це ще й створить нові робочі місця. Це комплексний проєкт перший крок до розв'язання величезної проблеми, навіть у масштабах України!», — зазначає Тарас Келеберда.

 

 

А ще в межах проєкту у Добротворі впорядкують парк, який засадять рослинами, притаманними цій території. Це допоможе втілити другорядну стратегічну ціль громади — зробити Західний Буг не лише комфортним місцем для життя місцевих жителів, а й туристичним та спортивним магнітом для усієї країни.

Переглядів: 989
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: довкілля
Читайте також: