Якою буде освіта на Полтавщині у найближчі роки: відбулася презентація стратегії
Якою буде освіта на Полтавщині у найближчі роки: відбулася презентація стратегії

Під час форуму «Стратегічні пріоритети розвитку освіти Полтавської області», організованого Швейцарсько-українським проєктом DECIDE за сприяння Полтавської ОВА, презентували Стратегію розвитку освіти в регіоні до 2027 року.


У межах заходу учасники обговорили сучасний стан освіти в Полтавській області та як реагувати на нові виклики, що постали через війну. В Стратегії розвитку освіти регіону враховано зміни, спрямовані на подолання наслідків повномасштабного вторгнення рф та поліпшення  системи освіти в післявоєнний час.

«Розроблена та затверджена Стратегія розвитку освіти Полтавської області, яку ми створили завдяки експертній підтримці Проєкту DECIDE, визначає не лише бачення, стратегічні та операційні цілі, а й містить уніфіковані критерії та індикатори розвитку освіти. Вони можуть бути використані територіальними громадами під час розробки стратегій, програм розвитку тощо. А також дозволять здійснювати якісний моніторинг розвитку освіти як на рівні регіону, так і на рівні громад та закладів освіти», — акцентував заступник начальника Полтавської ОВА Антон Чубенко.

 

 

«Полтавська область стала першою, в якій ми почали розробляти Стратегію розвитку освіти. Проте повномасштабне вторгнення внесло свої корективи в усі сфери нашого життя, освіта також не стала винятком. Постали нові виклики в частині доступу до безпечної освіти, які ми врахувати і зараз ми маємо робочий документ, що відповідає реаліям воєнного часу. Але щоб документ не залишився лише на папері, важливою є участь кожної громади в реалізації Стратегії», — наголосила менеджерка Проєкту DECIDE Валентина Полторак.

 

 

Стратегію, розроблену на основі аналізу стану освіти в регіоні як до повномасштабної війни, так і враховуючи її вплив, схвалили рішенням Полтавської обласної ради ще наприкінці 2022 року. Однак у квітні 2024 року документ затвердили у новій редакції. До нього додали напрям щодо національно-патріотичного виховання, а також заходи щодо подолання освітніх втрат учнів тощо.

Нині на Полтавщині функціонують 584 заклади дошкільної освіти, 503 заклади загальної середньої освіти, 33 заклади професійної (професійно-технічної) освіти, 25 закладів фахової передвищої освіти та 8 закладів вищої освіти.

Більше про стан освіти в області дивіться в інфографіці.

«Безпека, якість та доступність освіти — це ті завдання, над якими ми активно працюємо сьогодні, залучаючи й міжнародних партнерів. Одними із пріоритетних напрямів нашої роботи є забезпечення безпекових умов та психологічна підтримка учасників освітнього процесу, подолання освітніх втрат та ефективне впровадження військово-патріотичного виховання, що, власне, й прослідковується у Стратегії», — говорить директор Департаменту освіти і науки Полтавської ОВА Євген Кончаковський.

 

 

Робоча група Полтавської ОВА з розробки документа працювала протягом більш ніж 1,5 року. Експерти DECIDE підтримували весь цикл розробки стратегічного документа. Розроблення Стратегії відбувалось на основі методології Results-Based Management —   планування на основі принципів управління, орієнтованих на результат.

«Ми вже бачимо роботу в межах реалізації Стратегії за всіма цілями. До прикладу, 94% шкіл вже мають укриття. Актуальними є й цілі стосовно інтеграції ВПО, адже у порівнянні з 2021-2022 н.р. кількість учнів з-поміж ВПО збільшилась майже на 5 тисяч. У 2022 році ми спостерігали суттєве скорочення  можливостей громад, що було пов’язано із широкомасштабною війною, однак вже у 2023 році ситуація змінюється», — зазначила національна експертка проєкту DECIDE Марія Міщенкова.

 

 

Серед основних цілей Стратегії:

  • створення безпечного та комфортного освітнього середовища;
  • мотивування педагогів для подолання освітніх втрат області;
  • доступність та ефективність мережі закладів освіти;
  • орієнтація професійної освіти на відновлення економіки та потреби ринку праці;
  • впровадження військово-патріотичного виховання.

Детальніше про цілі стратегії дивіться в інфографіці.

Реалізація Стратегії розвитку освіти Полтавської області розрахована на період 2023-2027 років.

Ознайомитись зі Стратегією можна за посиланням.

Приєднані файли:
Переглядів: 736
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: освіта
Читайте також: