Уманська громада в умовах війни: з облаштованими бомбосховищами, з великою кількістю ВПО

Автори: Назарій Вівчарик, Юлія Капуш


Уманська міська громада утворена 2020 року зі складу Уманської міської та Полянецької сільської рад. Громада фактично міська, а село розташоване не так і далеко - від центру міста до нього всього 7 кілометрів.

Фахівець з соціальної роботи Марина Литвинова показує в Умані місце компактного проживання переселенців на території, де розміщувалася колись станція переливання крові. Тут також проживає дехто з постраждалих унаслідок влучання в Умані ракети, ці люди чекають на відбудову їхнього житла.

 

В Умані для місцевих жителів та внутрішньо переміщених осіб розпочинається нова ініціатива Міністерства соціальної політики – послуга з формування життєстійкості

 

– Тут є ліфт на другий поверх, якщо людина маломобільна. Місце неподалік центру. В принципі усе для проживання є. І бойлери для теплої води, і мікрохвильовки, холодильники. Поряд блок, де роблять ремонт, там теж проживатимуть люди, – показує Марина Анатоліївна.

 

Понад 14 тисяч переселенців на 83 тисячі населення громади

 

Ми зустрічаємося з Наталією Сиротюк, секретарем виконавчого комітету Уманської міськради, яка є куратором соціальної сфери.

– Під час повномасштабного вторгнення через наше місто проїхало близько 128 тисяч переселенців. Це люди, що спинялися на добу, дві та більше. З початку війни у нас відразу ж розгорнули гуманітарний штаб на базі другого ліцею. Ми почали співпрацювати з молодіжними організаціями, з волонтерськими і міжнародними центрами. Кожен переселенець мав можливість отримати соціальну та психологічну допомогу, продукти, гаряче харчування, засоби гігієни, одяг, взуття. Такий штаб діяв майже півроку. В Уманській міській територіальній громаді було організовано більше 8 тис. місць для тимчасового перебування вимушених переселенців у соціальних закладах, закладах вищої, середньої, професійно-технічної та дошкільної освіти, спортивних залах, готелях, у приватних будинках та квартирах мешканців міста. Найбільша добова кількість поселених для ночівлі становила від 10,0 до 12,0 тис. осіб, – пригадує Наталія Сиротюк.

Нині в Уманській громаді лишилося 14,2 тисячі переселенців (при цьому в Умані близько 83 тисяч населення), з них 5236 – це особи працездатного віку.

В Уманській міській територіальній громаді діють 70 загальноміських програм, ухвалено Програму інтеграції внутрішньо переміщених осіб в Уманській міській територіальні громаді на 2023-2025 роки.

Всі міські програми розраховані як на місцеве населення, так і на внутрішньо переміщених осіб. В управлінні праці створено відділ з роботи з ВПО. Є хаби, створені громадські організації щодо допомоги ВПО.

Відповідно до розпорядження Черкаської обласної військової адміністрації до Переліку місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб в області увійшли 7 закладів управління праці та соціального захисту населення Уманської міськради. Протягом 2023 року проживало у закладах соціального захисту населення 465 ВПО.

 

Колись центр переливання крові, а нині облаштовані кімнати для переселенців та інших громадян

 

Сьогодні в 7 закладах міста створено 412 місць для тимчасового (транзитного) розміщення внутрішньо переміщених осіб, з них 325 зайняті в закладах соціального захисту, вільно 87 місць для транзитного перебування.

– В рамках укладеного Меморандуму з Авдіївською міською військовою адміністрацією та з БФ «Восток-СОС» проходить евакуація одиноких людей пенсійного віку до Уманської міської територіальної громади, які проживають в Будинку ветеранів. До нас привозять осіб з інвалідністю, літніх людей, немічних. А перед цим проробили велику роботу, підготували місця. Ми мали, звісно, у громаді будинки ветеранів, престарілих, де проживало до ста уманчан. Але тепер побачили, що треба розширювати сферу послуг. Наразі у відділеннях стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання Будинку ветеранів мешкає 320 осіб, з них 285 ВПО. Це все було зроблено за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів, – зазначає Наталія Сиротюк.

 

 

– Приймаючи переселенців, слід думати і про їх адаптацію до нових місць проживання. Одне з основних питань – інтеграція через працевлаштування. ВПО отримують допомогу у пошуку роботи через спеціальні програми, консультації та навчання від територіальних громад та служби зайнятості. Ще одним важливим кроком на шляху інтеграції є громадське життя. Громади області заохочують ВПО до активної участі в ньому через різноманітні заходи та програми, спрямовані на їхню соціальну адаптацію, – каже керівник Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Черкаській області Сергій Слинько.

До речі, З січня 2024 року в Умані для місцевих жителів та внутрішньо переміщених осіб, які проживають на території цих громад, розпочинається нова ініціатива Міністерства соціальної політики – послуга з формування життєстійкості. Деталі тут.

 

Безпека

 

Вранці 28 квітня 2023 року російська ракета влучила в Умані в житловий будинок. У будинку жили мирні мешканці, дехто з постраждалих – переселенці.

Вибуховою хвилею навіть повибивало вікна і балкони іншим будинкам, які стоять віддалік від місця потрапляння. Загинуло 23 особи, серед них 6 дітей.

– Людям, які вижили, але втратили житло, ми запропонували соціальні готелі. Дехто пішов в інше власне житло. Є родини, що орендують квартири. Всі ці сім’ї отримали допомогу від міського і обласного бюджету, від гуманітарних і правових організацій. Є у нас і  багато міст-побратимів за кордоном, від яких отримали чимало гуманітарної та благодійної допомоги, – каже Наталія Сиротюк.

На сьогодні 7 мільйонів було перераховано громадою до обласного бюджету в фонд, який акумулює кошти на відбудову зруйнованого під’їзду.

Заступник очільника області Антон Царюк зустрівся із підрядником, який працює над реконструкцією зруйнованого російською ракетою будинку в Умані. Забудовник відзвітував про вже проведені роботи й окреслив найближчі плани з відбудови.

Роботи з відновлення цього об’єкта переходять в активну фазу. Проводять їх в обох під’їздах. Зокрема, ремонтники працюють над демонтажем комунікацій для заміни, залили фундамент під зруйнованою частиною будинку, готуються до монтажу вікон. Також підрядник уже замовив плити. Їх виготовляють за індивідуальними параметрами.

– Цей проект складний до виконання, адже необхідно враховувати чимало факторів: від будівельно-проектних до особистісних, оскільки йдеться про відновлення житла, – відзначив заступник голови ОДА Антон Царюк. – Минулого тижня ми мали ґрунтовну зустріч із мешканцями будинку. Зауваження, які отримали, врахували та беремо в роботу. Зокрема і щодо підрядника.

Проте щодо процесу відбудови будинку – тривають досі обговорення.

– Дітей не було в будинку, коли ракета влучила. Поїхали в Київ, а молодша донька забрала внучку і евакуювалася до Ірландії. Ми ж не так давно і отримали квартиру. Спершу я працювала вихователькою, потім на рембазі, потім отримали квартиру, а ракета цю квартиру знищила, – каже Галина Чаркіна. – Слава Богу, живі, чоловіку здалося, що землетрус, а виявилося -  ракета. Ми деякий час після цього удару жили в хасидському готелі, потім переїхали в одне з місць компактного проживання громадян, що надала міськрада. Сьогодні у міськраді нарада щодо відбудови нашої багатоповерхівки. Туди чоловік пішов, я не можу, бо лікуюся досі після вибуху.

В Умані сьогодні облаштовують укриття. Ними забезпечені всі школи та садочки, які працюють. Також облаштовано укриття в медичних закладах та в багатоквартирних будинках. Роботи тривають. У центральній частині міста знаходиться міськрада, яка також має обладнане торік бомбосховище, яким в разі повітряної тривоги можуть користуватися містяни.

 

Одное з укриттів у освітньому закладі. Тут під землею є навіть спортзал

 

Директор Уманської гімназії №11 Володимир Сокирський говорить, що два роки заклад повноцінно проводить заняття.

– У нас багато учнів, тому вирішили навчатися в дві зміни, щоб розвантажити перехід учнів з класних кімнат до сховища. Тобто щоб учні швидше переходили і не створювали затримок, хоча укриття могло би прийняти і всіх, – роз’яснює директор.

 

 

 

Працевлаштування і бюджет

 

Серед тих, хто приїхав в Уманську громаду, є люди різних професій.

– Вони працевлаштовуються, проте після деокупації повертаються додому. Тож знову з’являються вакансії. Наприклад, зараз в лікарні  бракує невропатологів. Працюють переселенці і в міськраді, наприклад, архітектор з Херсона. Є також фахівці з числа переселенців в управлінні праці, у школах  працевлаштовано 5 вчителів переселенців, - каже заступниця голови громади Світлана Волошенюк. – Очікуємо на лікаря-анестезіолога. Вона саме переїздить з родиною з дітьми до Умані зі сходу.

Згідно з даними Уманської філії Черкаського обласного центру зайнятості найпростіших вакансій на сьогодні 24,4 %, для працівників сфери торгівлі – 26,5%, кваліфікованих робітників – 20,3 %, є потреба в працівниках сільського господарства.

Серед вакансій з високим рівнем оплати праці – це лікарі-наркологи (20 тисяч) начальники дільниць (більше 21 тисячі), трактористи (15 тисяч), водії (16,5 тисяч).

Обсяг доходів бюджету громади на 2024 рік заплановано в сумі 954,0 млн грн. У 2024 році близько 220,0 млн грн. податку на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу («військовий» ПДФО) вилучено до держбюджету.

– На чому доводиться економити? – запитуємо у міської голови Ірини Плетньової.

– Насамперед, зменшуємо видатки на придбання необхідного обладнання і капітальні ремонти наших закладів освіти, охорони здоров’я, культури та спорту, капітальний ремонт доріг. Також немає можливості завершити соціальні будівництва і ремонти, розпочаті у попередні роки. Крім того, зменшується фінансова підтримка нашим комунальним підприємствам (Уманьводоканал, Уманьтеплокомуненерго, РЕУ-3), скорочуються витрати на поточне утримання доріг, благоустрій міста, затверджені раніше місцеві програми -  наприклад, фінансової підтримки для ОСББ, кооперативів, ремонту житлового фонду, придбання службового та соціального житла, молодіжне кредитування та і багато інших, - сказала голова громади.

Переглядів: 3357
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: історії війни
Читайте також: