«Важливо перенести фокус на питання спроможності громад», - Олександра Азархіна
«Важливо перенести фокус на питання спроможності громад», - Олександра Азархіна

Спроможна, багата, інклюзивна, прозора та інтегрована – такою має бути територіальна громада, і над умовами для становлення саме таких громад працює Мінінфрастуркутри. Про це сказала заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Азархіна, представляючи Дорожню карту реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.


«Зараз нам дуже важливо перенести фокус на питання спроможності громад, в цілому на питаннях розвитку. Ми впевнені, що необхідно зараз працювати над оновленням методологічної рамки для визначення спроможності територіальних громад. Ми говоримо про те, що треба посилити і дати максимальні інструменти громадам», - сказала заступниця Міністра.

Вона також зосередила увагу на необхідності відновлення місцевого самоврядування на деокупованих територіях.

«І, в цілому, ми маємо продумати карту виходу з ситуації, коли у нас існують військові адміністрації, а нам треба повернутися до нормального функціонування органів місцевого самоврядування. Тут ми почали роботу над законопроектом про особливості відновлення публічної влади на деокупованих територіях».

У Мінінфраструктури переконані, що саме громади мають стати лідерами відбудови територій.

«Нам треба далі забезпечувати принцип субсидіарності. Необхідно переглянути повноваження органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади відповідно до європейської Хартії місцевого самоврядування. Громади стали тими одиницями, які прийняли на себе перший воєнний удар, але в той самий момент коли ми говоримо, що саме громади мають бути лідерами відбудови, то маємо розуміти, що лідерство без компетенції, без повноважень, без відповідальності - це буде лише декларація. Нам потрібно посилити всі спроможності, щоб громади в повному обсязі могли відіграти цю лідируючу роль», - наголосила Олександра Азархіна.

Додатковим інструментом, який посилить місцеве самоврядування, у Мініфраструктури називають створену систему DREAM.

«Ми бачимо, яким чином зараз ініціативи, котрі ми робимо завдяки оцифруванню чисельних процесів, дають додаткові інструменти для громад. Завдяки DREAM громади отримують можливість управляти своїм інвестиційним портфелем. Більше того, саме завдяки таким інструментам ми зможемо забезпечити рішення, які ґрунтуються на даних. Всі рішення будуть прийматися не з якоюсь політичною, скажімо, мотивацією, але на основі верифікованих, достовірних і повних даних», - зазначила заступниця Міністра.

Новим пріоритетним завданням реформи місцевого самоврядування Олександра Азархіна назвала запровадження муніципальної статистики.

«Це буде базовий інструмент для подальшого поглиблення реформи децентралізації. Бо саме коли ми надамо можливість для громад якісно працювати з даними, збирати їх, аналізувати і на їх основі приймати рішення, тоді ми говоримо про нову якість рішень».


Нагадаємо, 7 листопада відбулася Міжнародна конференція «Реформа децентралізації: дорожня карта» за участі урядовців, народних депутатів України, голів дипломатичних місій в Україні, представників Євросоюзу, Офісу Ради Європи, голів територіальних громад, представників міжнародних проєктів, лідерів міжнародних неурядових партнерських організацій та профільних експертів. Захід організований Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, за підтримки ПРООН, Програми «U-LEAD з Європою», Фонду Східна Європа, Проєкту DECIDE, Проєкту EGAP, Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Переглядів: 498
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: Олександра Азархіна
Читайте також: