Порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України, – роз’яснення експертів
Порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України, – роз’яснення експертів

26 січня 2024 року набирає чинності Закон України «Про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України» (далі – Закон).


Експерти Проекту USAID «ГОВЕРЛА» нагадують, що Закон визначає порядок утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць, їх найменування та перейменування, вирішення інших питань адміністративно-територіального устрою України, а також визнає таким, що втратив чинність Указ Президії Верховної Ради Української РСР від 12.03.1981 р. №1654 «Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою Української РСР».

Законом, зокрема, закріплено такі категорії населених пунктів:

  • місто як населений пункт з переважно компактною забудовою, загальна чисельність жителів якого становить не менш як 10 тисяч;
  • селище як населений пункт з переважно садибною забудовою, загальна чисельність жителів якого становить не менш як 5 тисяч;
  • село як населений пункт із садибною забудовою, загальна чисельність жителів якого становить менш як 5 тисяч.

Згідно з пунктами 4, 5 розділу ІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону, з дати набрання ним чинності населені пункти – міста республіканського в Автономній Республіці Крим, обласного, районного значення відносяться до категорії міст, населені пункти, що до дня набрання чинності цим Законом були віднесені до категорії селищ міського типу, «автоматично» стають селищами.

Тож перед органами місцевого самоврядування, особливо перед тими, де населені пункти, адміністративні центри територіальних громад яких підпадають під «автоматичну» зміну з категорії «селище міського типу» на «селище», постануть деякі питання, що потребують вирішення. Це, зокрема, внесення відповідних змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі – Єдиний реєстр) в частині відомостей про юридичну особу – селищну раду – стосовно її місцезнаходження, а саме: назву категорії населеного пункту «селище міського типу» замінити на «селище». Тому, відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», представник юридичної особи – селищної ради – має подати заявку до відповідного державного реєстратора із запитом про внесення змін у відомості про місцезнаходження юридичної особи. Крім іншого, зміна категорії населеного пункту стає підставою для внесення відповідних змін у бланки, печатки, штампи, що використовуються селищною радою, її виконавчим комітетом, виконавчими органами, установами, підприємствами та організаціями як комунальної, так і іншої форми власності, що здійснюють свою діяльність на території відповідної територіальної громади.

Важливо! Відповідно до частини шостої статті 1 Закону, селища та села є сільськими населеними пунктами, що дозволяє забезпечити вчинення нотаріальних дій в селищах, що до набрання чинності цим Законом були віднесені до категорії селищ міського типу. Нагадаємо, що відповідно до статті 37 Закону України «Про нотаріат», саме в сільських населених пунктах можливе вчинення уповноваженими на це посадовими особами органу місцевого самоврядування нотаріальних дій, передбачених у цій статті.

Переглядів: 1691
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: Засади АТУ
Читайте також: