Децентралізація: просто про складне

1 березня у Вінниці в Книгарні «Є» відбувся медійний захід на тему «Децентралізація: просто про складне».

Децентралізація в довгостроковій перспективі є однією з ключових реформ в Україні. Процес децентралізації передбачає впровадження нових моделей управління як на центральному, так і на місцевому рівнях, з одного боку, і моделей взаємодії публічної влади і громадянського суспільства, з іншого, досвіду реалізації таких моделей в Україні немає. Можна прогнозувати, що  це буде тривалий процес адаптації та оптимізації шляхом постійного впровадження змін і самоаналізу.

Як розповів виконавчий директор ГО «Подільська агенція регіонального розвитку», керівник Офісу реформ у Вінниці Олег Левченко, що особливо важливим аспектом у справі добровільного об'єднання громад є безпосереднє залучення громадян до обговорення проблем громади та прийняття рішень. Реформа має здійснюватися у формі діалогу.

За його словами, «в українців з’явилося міфічне уявлення, що реформи – наше все. Проте не всі розуміють, що реформи це процес, який триває, скажімо, від трьох до восьми років. Він міняє спосіб життя людини, економічні відносини, підготовку і кваліфікацію кадрів. Відтак це не лише людський потенціал і час, але й серйозні фінансові вливання. Без них важко робити реформи швидко. Потрібно, аби було розуміння, що адміністративна і територіальна реформа це не лише законодавчі рішення, але й економічні розрахунки».

«Бюджети більшості сіл – це бюджети проїдання. Фактично всі повноваження – в районах. Райрада голосує,  але розпоряджається грошима райадміністрація. Відповідно, виходить система двовладдя, де є вертикаль президентська, умовно управлінська, і є вертикаль місцевої влади.Тобто обираються люди, які мають реагувати на місці. Саме з них громади питають. Але проблема в тому, що ці обранці не володіють ресурсом, не мають повноважень. Тому їм не цікаво інвестувати в території, немає почуття господаря. Логічно, що ця ситуація неприпустима, її потрібно змінювати. Аби обрана людина була господарем території, щоб у неї було відчуття, що вона відповідає за селище і землю навколо нього», - розповів Олег Левченко. Більше - ТУТ

Область:

Вінницька область

Джерело:

«Подільська агенція регіонального розвитку»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...