«Ми зберігаємо вірність реформі децентралізації та розвитку місцевого самоврядування», - Олександра Азархіна
«Ми зберігаємо вірність реформі децентралізації та розвитку місцевого самоврядування», - Олександра Азархіна

Україна впроваджує принципи належного демократичного врядування у політиці відновлення.


Про це сказала заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Азархіна на семінарі у Комітеті регіонів ЄС щодо відновлення та відбудови України.

«Насамперед це стосується Дорожньої карти до 2026 року, яку ми готуємо разом з Радою Європи. Але є також більше принципів, закладених в самі євроінтеграційні процеси. Відверто кажучи, це наша стратегічна рамка, в якій ми живемо вже кілька років», - сказала заступниця Міністра.

За її словами, увага зосереджується на саме на якісному плануванні відновлення.

«Під якісним плануванням я маю на увазі три документи. Зараз наші громади готують “швидкі” плани відновлення. Це досить спрощений документ, який дає можливість громадам побудувати короткострокову дорожню карту для себе, поки ми не маємо можливості адаптувати до сьогоднішніх реалій Державну стратегію регіонального розвитку. План відновлення — це документ, який гарантує, що ми, як влада, отримуємо від громад їхнє бачення того, що вони хотіли б відновити», - зазначила Олександра Азархіна.

Вона додала, що більш складний документ — це програми комплексного розвитку, які також мають розробляти громади, але які вимагають глибшої експертизи.

«Він враховує багато показників: наявну ситуацію на окремій території, ситуацію з видобутком корисних копалин, забрудненням навколишнього середовища, соціально-демографічну ситуацію, наявні робочі місця тощо. Тобто це вже повноцінне стратегічне планування. І тут ми просили наших міжнародних партнерів підтримати спроможність громад. Адже для реалізації такої роботи потрібні експерти, які зможуть зосередитися на цьому стратегічному завданні, в той час, як чимало громад все ще змушені щоденно боротися за своє виживання», - зауважила заступниця Міністра.

Олександра Азархіна поінформувала, що Мінінфраструктури ініціювало розробку методології пріоритезації проєктів відбудови.

«Першу спробу формульної пріоритезації ми здійснили з коаліцією громадських та експертних організацій RISE Ukraine, зараз спільно зі Світовим банком ми розробляємо методологію, яку буде затверджувати Уряд у рамках порядку використання коштів Фонду ліквідації наслідків збройної агресії рф. Методологія та розроблені плани та програми мають доповнювати один одного для визначення найбільш критичних потреб у межах ширшого планування відновлення та розвитку кожного муніципалітету».

Вона підкреслила, що Методологія пріоритезації є важливим інструментом для держави, водночас вона не замінює спосіб, у який громади приймають рішення щодо власних бюджетів.

«Згаданий Фонд ліквідації наслідків збройної агресії рф наразі є єдиною рамкою, яка встановлена Парламентом та Урядом для планування, пріоритезування та фінансування відбудови вже зараз (…) Коли наш Уряд вирішив поставити об’єкти відновлення, подані місцевою владою, на перше місце в єдиному наявному в Україні бюджетному фонді для відбудови, це було найбільш вирішальним моментом. Це доводить, що наша головна мета — відновлення і розвиток громад. Ми зберігаємо вірність реформі децентралізації та розвитку місцевого самоврядування», - сказала Олександра Азархіна.

Переглядів: 1326
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: Олександра Азархіна
Читайте також: