Конгрес місцевих і регіональних влад при Президентові готує міжнародний саміт міст та регіонів

 

У Львові зібралися керівники двох Палат Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, щоб обговорили формат майбутнього міжнародного саміту.


Захід планують провести в Україні у квітні за участі лідерів українських та іноземних міст, громад, регіонів.

Серед учасників: Андрій Садовий, Львівський міський голова, голова Палати місцевих влад Конгресу місцевих і регіональних влад при Президентові України; Віктор Микита, голова Закарпатської ОВА, голова Палати регіонів Конгресу; заступники голів палат: Борис Філатов, Дніпровський міський голова; Сергій Сухомлин, Житомирський міський голова; В’ячеслав Чаус, голова Чернігівської ОВА. В нараді також взяли участь Лілія Пашина, голова делегації України в Конгресі МРВ  Ради Європи, член Президії Конгресу; Олександр Слобожан, виконавчий директор Асоціації міст України, член Президії Конгресу; а також члени Конгресу Максим Козицький, голова Львівської ОВА; Володимир Чубірко, голова Закарпатської обласної ради і керівник Офісу Конгресу В’ячеслав Негода; також взяв участь Олексій Рябикін, радник заступника керівника Офісу Президента України.

Львівський міський голова Андрій Садовий підкреслив важливість напрацювань в рамках саміту майбутнього розвитку територій громад.

«Важливо подякувати громадам, які допомогли українцям найбільше. Щоб Президент відзначив їхніх лідерів. Також – підписати нові угоди про співпрацю між українськими та міжнародними громадами. І тут треба робити ухил стосовно тих громад, які сьогодні найбільше потребують, які є під обстрілами. Також мають бути панельні «думальні» дискусії щодо нашого завтра. Звісно, кожна громада має свою стратегію розвитку. Але, зрозуміло, сьогодні вони не є актуальними, бо війна все змінила. І громадам треба вже сьогодні працювати. Аби, коли деокупуємо наші території, не чекали вказівок, що робити, а з наступного дня починати потужно працювати», – зазначив Андрій Садовий.

За словами голови Палати регіонів Конгресу Віктора Микити, Закарпаття та Львівщина – лідери за рівнем взаємодії і співробітництва з містами й регіонами-побратимами країн ЄС. Це партнерство допомогло вистояти в перші дні повномасштабної війни, прийняти мільйони вимушених переселенців, підтримати армію, області, де велися активні бойові дії, та багато іншого.

«Саме тому важливо передати цей досвід, допомогти іншим містам і регіонам налагодити власні зв’язки, підписати угоди про співпрацю та реально й ефективно взаємодіяти за всіма можливими напрямками розвитку. Життя показало, що завдяки такій комунікації можна не тільки генерувати проєкти, а й рятувати життя», - сказав Віктор Микита.

Учасники зустрічі обговорила питання складу учасників та програми Саміту. Планується, в першу чергу, запросити тих партнерів, які найбільше допомагали українцям з перших днів війни. Подія має стати майданчиком для започаткування та продовження співпраці з містами-партнерами та регіонами. Також у планах - обговорити розвиток повоєнної України, зокрема, відновлення та розвиток громад, які найбільше постраждали від агресії рф.

За словами керівника Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад В’ячеслава Негоди, міжнародний Саміт може активізувати процес налагодження солідарного партнерства між громадами та зарубіжними муніципалітетами.

«Масштабування мережі солідарного партнерства між українськими і зарубіжними муніципалітетами, регіонами створить основу для тісної довготривалої співпраці. Така співпраця потрібна всім сторонам. При цьому важливо, щоб кожна наша громада мала свій кейс з поточних потреб і повоєнних планів стратегічного розвитку території. Також дуже важливо, щоб запропоновані нашими громадами і регіонами проекти зацікавили наших зарубіжних партнерів. Якщо говорити про завдання Саміту, то одне із головних – консолідувати міжнародну спільноту місцевих та регіональних влад в підтримці України. Інше завдання - створити майданчик, що сприятиме налагодженню нових партнерських відносин між місцевими владами. Можливо такий Саміт переросте у постійно діючу комунікаційну платформу, що активізує ідеї з розвитку партнерства місцевих та регіональних влад України з міжнародними інституціями», - сказав В’ячеслав Негода.

Переглядів: 5965
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: Конгрес місцевих та регіональних влад
Новини з Конгресу: євроінтеграцію підсилять інституційно
Енергетична стійкість: бізнесу – дешеві кредити, громадянам – безвідсоткові кредити, ОСББ – безповоротні гранти
«Маємо надзвичайно переконливі результати».  Олексій Кулеба підбив підсумки Другого Міжнародного Саміту міст та регіонів
Сильні настільки, наскільки об’єднані: у Київ на Другий Міжнародний Саміт з’їхалися представники іноземних громад
Читайте також: