Розраховуємо години викладацької роботи для керівника/заступника керівника структурного підрозділу (ЗДО) закладу освіти

Скільки годин викладацької роботи може мати керівник (заступник керівника) структурного підрозділу дошкільної освіти ЗЗСО, працівники структурного підрозділу перебувають у простої, при тому, що сама школа працює в дистанційному форматі?

Автор: Cергій Яцковський, національний експерт з місцевого самоврядування Проєкту DECIDE


Чи може керівник/заступник керівника закладу освіти мати понад 18 годин викладацької роботи на тиждень? Давайте розбиратися!

Здавалося б це досить просте питання, але воно викликає чимало непорозумінь. Адже можливість викладання прямо передбачена п. 91 Інструкції № 102 (Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 № 102). Саме цією нормою визначено, що:

«Керівні працівники закладів освіти можуть вести викладацьку роботу або заняття з гуртківцями у цьому ж закладі, але не більше 9 годин на тиждень (360 годин на рік), якщо вони по основній роботі отримують повний посадовий оклад (ставку). Керівні працівники закладів дошкільної освіти можуть виконувати роботу вихователів у цій же установі в обсязі не більше 18 годин на тиждень».

Все просто, коли представники адміністрації закладу дошкільної освіти працюють і отримують ставку (посадовий оклад), але що робити, якщо, скажімо, таким представникам оголошено простій – наприклад, через відсутність укриття, але при цьому сама школа, в якому ЗДО – структурний підрозділ, продовжує працювати в дистанційному чи очному форматі?

Давайте розбиратись! Отже…

Відповідно до ст. 34 Кодексу Законів про працю України «простій» – це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами. При цьому час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу). Порядок оплати часу простою визначений у ст. 113 КЗпП.

Під час простою працівник не виконує трудові обов’язки, визначені трудовим договором. Фактично працівник не отримує заробітну плату, а отримує компенсацію, за ним збережені соціальні гарантії (при цьому, для розрахунку такої компенсації застосовується норма про 2/3 посадового окладу (ставки)).

Отже, під час простою умова щодо отримання посадового окладу, передбачена нормами ст. 91 Інструкції № 102 щодо отримання посадового окладу за основним місцем роботи не виконується.

На керівників закладів освіти, їхніх заступників і помічників, керівників структурних підрозділів, їхніх заступників не можуть покладатися обов’язки та встановлюватися їм доплати за суміщення посад, розширення обсягів виконуваних робіт, а також за виконання роботи тимчасово відсутніх працівників. Але зважаючи, що педагогічна робота керівних працівників закладів освіти визнана такою, що не є сумісництвом, і не може розглядатися як робота виконувана на умовах суміщення посад, її оплата здійснюється на умовах, встановлених для педагогічних працівників, а саме за тарифікацією. Також звертаю увагу, що влітку цього року набула чинності нова редакція статті 102-1 КЗпП України, яка чітко визначає, що сумісництво – це виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця – фізичної особи.

Що важливо: погодження від керівника вищого рівня (для заступника директора закладу освіти – це директор, для директора закладу освіти – ОУО або голова ТГ. В залежності від того, із ким укладено строковий договір) не потрібне, оскільки розпорядженням КМУ від 22.11.2022 р. № 1047-р скасували наказ Мінпраці, Мін’юсту, Мінфіну «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 28.06.1993 р. № 43., яким передбачається необхідність погодження викладацької діяльності під час робочого часу за основним місцем роботи. Враховуючи вищенаведене, можемо дійти висновку, що під час простою керівник/заступник керівника структурного підрозділу дошкільної освіти може мати години викладацької роботи в закладі освіти, до якого належить структурний підрозділ ЗДО (вчитель початкових класів або інші напрямки в залежності від спеціалізації) понад норму, встановлену п.91 Інструкції № 102.

Остаточну крапку в цьому питанні може поставити МОН та Мінекономіки (останній наділений правом давати роз’яснення, щодо трудових правовідносин).

14.12.2022 - 14:03 | Переглядів: 8335
Розраховуємо години викладацької роботи для керівника/заступника керівника структурного підрозділу (ЗДО) закладу освіти

Теги:

освіта Сергій Яцковський

Джерело:

Проєкт DECIDE

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...