Долати виклики разом: громади-партнерки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» розвивають співпрацю з громадянським суспільством у Волинській області

25 листопада в Луцьку відбулася зустріч представників громадськості та посадових осіб місцевого самоврядування громад-партнерок Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» у Волинській області. Учасники заходу виявили основні виклики, які постають перед громадами, а також знайшли спільні рішення, як їх можна подолати.


Зокрема, група дійшла висновку, що для ефективної співпраці між посадовцями та представниками громадського сектору необхідно:

  • навчити представників ГО подавати пропозиції у вигляді проєктів рішень і місцевих ініціатив;
  • налагодити діалог між представниками ОМС і ГО, організувавши заходи для нетворкінгу та створивши майданчики для комунікації;
  • у доступній формі висвітлювати плани й результати діяльності, а також позитивні кейси співпраці;
  • навчити цифрової грамотності людей похилого віку;
  • удосконалити інтерфейс сайту податкової служби для кращого сприйняття інформації та зручності пошуку;
  • створити мобільний застосунок з можливістю реєстрації ГО, чат-ботом з покроківкою для реєстрації та корисною інформацією щодо діяльності ГО;
  • організувати навчання для членів невеликих ГО, щоб підвищити їхню спроможність, зокрема у проєктному менеджменті та підготовці запитів і листів;
  • створити розділ ГО / Громадський сектор на сайтах ОМС;
  • проводити публічні заходи для інформування про специфіку діяльності ОГС;
  • підготувати більше модельних рішень для ГО (статути, плани розвитку організації тощо);
  • запровадити культуру бюджетних слухань у громадах;
  • створити просвітницькі відеоролики про фінанси ОМС і ОГС;
  • стимулювати вивчення ОМС напрямів діяльності ОГС на території громади та призначити відповідальну людину за розбудову співпраці, спільні проєкти й ініціативи.

Зимнівський сільський голова В’ячеслав Католик зазначив:

«Такі заходи дуже важливі, адже процес спілкування, обговорення якоїсь проблеми – це вже 50% успіху в її вирішенні. Є дуже багато активних людей, яких потрібно залучати до співпраці та розвитку громади, тому всі сторони мають чути одна одну».

Заступник Локачинського селищного голови Тарас Хом’як розповів, що нещодавно Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» провів у їхній громаді тренінг на тему соціального згуртування та залучення громадськості. Він сказав:

«Для мене стало приємним сюрпризом, що багато людей відгукнулися і прийшли на той захід, після якого вже маємо певні напрацювання. Від цієї зустрічі також маса позитивних емоцій, знаємо свої «домашні завдання» на 2023 рік і бачимо перспективу, куди рухатись».

На зустрічі були представлені можливості розвитку територій через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Експерти Проєкту обговорили з учасниками заходу широкий спектр тем, зокрема:

  • поточні результати співпраці Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» з партнерськими громадами у Волинській області;
  • форми співпраці муніципалітетів і громадськості в процесі надання послуг;
  • особливості нормативно-правового регулювання механізмів участі на місцевому рівні;
  • участь громадськості на всіх стадіях бюджетного процесу;
  • пріоритети й адміністративні аспекти грантових конкурсів Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», зокрема щодо вимог до заявників, особливості подачі заявок і процедур відбору.

Представники громадського сектору також поділилися своїми враженнями від зустрічі. Марія Лотвін, членкиня ініціативної групи Горохівської громади, підкреслила користь проведеного заходу:

«Ми починаємо озвучувати наші реальні проблеми, які випадають на долю громад, і думати, як спрямовувати наш потенціал у вирішення цих труднощів. Нашій громаді є куди розвиватися, тому необхідно долати всі прогалини в механізмах співпраці між органами влади та громадськістю».

Армен Захарян, член ГО «Внутрішньо переміщені особи України. Інтеграція» (Володимирська громада), сказав, що після тренінгів, проведених за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», їхня організація офіційно зареєструвалася. Армен Захарян прокоментував:

«Оскільки ми новостворена організація, захід став дуже інформативний для нас. Було корисно почути про різноманітність грантів, пріоритети проєкту на наступний рік та й загалом інформацію про юридичні й фінансові аспекти співпраці громадськості та влади. У нас багато планів на майбутнє, тому наша команда радо відвідує подібні зустрічі».

28.11.2022 - 17:19 | Переглядів: 2050
Долати виклики разом: громади-партнерки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» розвивають співпрацю з громадянським суспільством у Волинській області

Теги:

участь громадян

Область:

Волинська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...